Apple

Kina: Nijesmo zabranili iPhone

Podijeli

Kina nije izdala nikakve zakone ili pravila kojima bi zabranila upotrebu iPhonea ili bilo kojeg drugog stranog brenda telefona, rekla je portparolka kineske vlade u srijedu.

“Uvijek smo bili otvoreni prema stranim kompanijama i pozdravljamo ih da iskoriste prilike i podijele plodove kineskog ekonomskog razvoja”, rekla je portparolka Ministarstva vanjskih poslova Mao Ning na konferenciji za novinare u Pekingu.

Dodala je da je Kina primijetila “mnoge medijske izvještaje o sigurnosnim incidentima Appleovog iPhonea” i da ta zemlja “pridaje veliku važnost informacijskoj i sajber sigurnosti”. Pozvala je strane kompanije za mobilne telefone u Kini da poštuju zakone o privatnosti te zemlje i da spriječe „bilo koju osobu ili organizaciju“ da krade podatke sačuvane u telefonima njihovih kupaca.

The Wall Street Journal je prošle sedmice izvijestio da je Kina zabranila korišćenje iPhonea zvaničnicima centralne vlade, pozivajući se na neimenovane ljude koji su upoznati s tim. Izvještaj je izazvao pad Appleovih dionica – dionice su pretrpjele najveći dnevni gubitak u mjesec dana. Čitaj više

Bijela kuća je u srijedu saopštila da sa “zabrinutošću” prati razvoj događaja, javlja CNN.

“Čini se da je to dio vrste agresivne i neprikladne odmazde američkim kompanijama koje smo vidjeli iz NRK-a u prošlosti, to je ono što se čini”, rekao je Džon Kirbi, glasnogovornik Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

“Ali istina je da nemamo savršenu vidljivost o tome šta tačno rade i zašto, i svakako bismo ih pozvali da budu transparentniji u pogledu onoga što vide i šta rade”, rekao je on na konferenciji za medije.

U proteklih nekoliko mjeseci, rastuća lista američkih i međunarodnih konsultantskih kompanija ušla je u zamku sve većeg obračuna Pekinga na ono što smatra rizikom za nacionalnu bezbjednost.

U martu su kineske vlasti zatvorile kancelariju Mintz grupe u Pekingu, američke kompanije za korporativnu analizu, i pritvorile petoricu njenog lokalnog osoblja. Kompanija je kasnije kažnjena sa oko 1,5 miliona dolara zbog navodnog vršenja neodobrenog statističkog rada u zemlji.

U aprilu je policija ispitala osoblje u šangajskim kancelarijama globalnog konsultantskog giganta Bain & Company. Nekoliko sedmica kasnije, državni mediji objavili su detalje višestrukih racija državnih bezbjednosnih snaga na kanelarije Capvision-a, međunarodne ekspertske mrežne firme sa sjedištima u Šangaju i Njujorku.

Apple je jedan od najpoznatijih i najpoznatijih američkih brendova u Kini. To je najveće strano tržište za proizvode kompanije, a kineska prodaja predstavljala je oko petinu ukupnog prihoda kompanije prošle godine, ističe CNN. Apple nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Kompanija ne otkriva podatke o prodaji iPhonea po zemljama, ali analitičari istraživačke firme TechInsights procjenjuju da je u Kini bilo više prodaje iPhonea nego u Sjedinjenim Državama u prethodnom kvartalu. Apple takođe proizvodi većinu svojih iPhonea u kineskim fabrikama.