business, entrepreneur, strategy, startup

Ako ste preduzetnik, bitno je da imate izlaznu strategiju: Evo zašto

Podijeli

Jeste li razmišljali kako će se vaš uspješan poslovni poduhvat završiti?

Možda se čini kontraintuitivnim, ali planiranje vaše poslovne izlazne strategije od samog početka može značajno poboljšati vaše preduzetničko putovanje. Kada krenete na taj put, sigurno je da se ne “vozite” besciljno – imate na umu odredište. Slično tome, kao preduzetniku, imati jasan krajnji cilj na umu vodi vaše odluke i akcije, što dovodi do zadovoljavajućeg ishoda za sve zainteresovane strane.

Hajde da istražimo zašto je gledanje na kraj poslovne ideje od početka strategija koja se isplati, kako razmotriti različite izlazne opcije i koje korake preduzeti u pripremi za ispunjen i profitabilan izlazak.

Šta je izlazna strategija i zašto vam je potrebna?

Izlazna strategija je poput GPS-a koji vodi vaše preduzetničko putovanje. Često se smatra načinom za okončanje poslovanja, njegova osnovna svrha leži u približavanju dugoročnim ciljevima i omogućavanju glatke tranzicije u novu fazu ili poduhvat.

Zamišljanje vašeg izlaska nije samo posao, već i usklađivanje vaših profesionalnih aspiracija sa vašim širim životnim ciljevima. Bilo da se radi o finansijskoj nezavisnosti, putovanju ili kreativnom ispunjenju, vaša strategija treba da odražava ove ciljeve. Uz to, proaktivno planiranje izlaza iz postojećeg posla privlači, gradi kredibilitet i podstiče lojalnost učesnika u biznisu (investitora, partnera i zaposlenih) koji dijele vašu viziju.

Čak i ako izlazak nije neizbježan, izgradnja vašeg poslovanja s unaprijed predviđenim planom izlaska promoviše kontinuiranu težnju ka podizanju poslovanja i predviđanju potencijalnih vrijednosti izlaza. Slično kao procjena vrijednosti kuće, inspekcija i poboljšanje prije nego što se ona oglasi na prodaju, izlazna strategija primjenjuje slične principe kako bi povećala vrijednost vašeg poslovanja. Sticanje uvida u njegovu potencijalnu izlaznu vrijednost pruža povećanu tržišnu perspektivu, utičući na vaše strateške izbore i podržavajući vaš kredibilitet.

Kreirajući vlastitu izlaznu strategiju, vi takođe projektujete šta slijedi: koji je vaš sljedeći poduhvat? Gdje možete staviti svoj kapital u cilju da ga zaštitite i osigurate njegov rast? Dobro osmišljen plan izlaska vodi vas bez napora u vaš sljedeći preduzetnički ili lični poduhvat.

Opcije izlaza: Biranje putanje

Prilikom definiranja vaše izlazne strategije, imate različite opcije koje treba razmotriti. Postoji onoliko jedinstvenih puteva koliko i preduzetnika. Međutim, postoji nekoliko evo tipičnih pristupa:

Potpuna prodaja: Iako nije uvijek cilj, prodaja biznisa može biti strateški korisna, posebno ako posao opada. Izlazak prije nego što se finansijske nevolje pogoršaju može zaštititi vašu investiciju i spriječiti dalje gubitke.

Zadržavanje u porodici: Prenošenje posla na nasljednike ili članove uže porodice može stvoriti značajno nasljeđe. Važno je osigurati da su oni spremni da preuzmu ovu odgovornost i da imaju potrebne vještine ili podršku potrebnu za dalje vođenje poslovanja.

Inicijalna javna ponuda (IPO): IPO generiše značajno finansiranje i brzu vidljivost, što je povoljno za firme koje se brzo razvijaju.

Spajanja i akvizicije: Ovi poslovi uključuju kupovinu većine ili cjelokupne imovine vašeg preduzeća od strane drugog subjekta, vođeni strateškim i finansijskim ciljevima.

Privatno ulaganje u kapital: Ova ruta uključuje privatne kapitalne kompanije koje kupuju kompanije, dajući priliv kapitala i specijalizovane resurse za maksimiziranje profita.

“U svojoj poslovnoj praksi, u kojoj sam prodao nekoliko dobro etabliranih kompanija, naučio sam još jednu stvar koju treba uzeti u obzir: kako vaše finansiranje utiče na vašu izlaznu strategiju. Samofinansiranje vam daje veću kontrolu nad vašom izlaznom strategijom i može vas podstaknuti da ostanete nezavisni. Nasuprot tome, vanjski kapital može doći sa očekivanjima investitora za određene tekuće ili izlazne ishode”, kaže Robert Finlej, preduzetnik, u autorskom tekstu za Entrepreneur.com.

Prije nego što dovedete bilo kojeg partnera ili investitora, razmislite o tome kako dodatni ulozi mogu uticati na vaš dugoročni cilj. Ako dovedete kapitalne partnere, povedite otvorenu raspravu s njima o tome kako bi mogući izlasci mogli izgledati i šta mogu očekivati.

Priprema za veliki izlazak

Kako se približavate izlazu iz operacije, neophodna je pažljiva priprema. Morate osigurati da je pristup koji razmatrate izvodljiv za vašu organizaciju i poslovni model, te da svi učesnici u procesu dijele istu viziju.

Evo koraka najbolje prakse koje treba preduzeti:

Obezbijedite stručni savjet: dovedite pravne, strateške i poreske savjetnike kako biste bili sigurni da donosite informisane odluke. Angažovanje poslovnog brokera može se pokazati i od neprocjenjive važnosti u pronalaženju pravih kupaca ili investitora koji su u skladu s vašim ciljevima.

Pripremite svoje finansije: organizovanje finansijske evidencije povećava transparentnost i čini proces due diligence lakšim za zainteresovane strane.

Optimizacija prihoda i rashoda: Da biste maksimizovali svoju izlaznu vrijednost, fokusirajte se na optimizaciju svojih prihoda i upravljanje troškovima.

Pregovarajte za najbolje uslove: Efikasno pregovaranje osigurava da dobijete najbolju ponudu i da su vaši interesi zaštićeni. Ciljajte na uslove koji su u skladu s vašim ciljevima i minimizujte ekonomski rizik.

Provjerite kupca/investitora: Osigurajte da će onaj ko stekne vaš posao održati vašu viziju i dobro se odnositi prema vašem timu.

Odredite upravljanje nakon akvizicije: Hoćete li i dalje biti uključeni? Šta se dešava sa vašim timom? Pojasnite kako će struktura upravljanja izgledati nakon akvizicije.

“U više od 20 godina osnivanja i vođenja uspješnih poslova koji se prirodno povećavaju i vode do profitabilnih izlazaka i posmatranja pobjeda i neuspjeha kolega i konkurenata, destilirao sam ključni princip koji se primjenjuje na sve poslove: Inovacije podstiču efikasnost, rast, kredibilitet i operativnu održivost . Ovo se još više odnosi na dinamične industrije koje su podložne značajnim društvenim, tehnološkim, regulatornim i ekonomskim promjenama”, navodi Finlej.

Uvijek otvoreni za (i prihvatanje gdje je to prikladno) inovacije u tehnologiji, poslovne modele, metode proizvodnje/ispunjenja, marketing, usklađenost i druga područja poslovanja pomaže vam da napredujete u konkurentskom okruženju, pokazuje vašu otpornost i potencijalnu dugovječnost, te podržava interes i povjerenje zainteresovanih strana.

Marljivost i unaprijed planiranje osiguravaju da koristite najstrateškiji pristup za prelazak u sljedeću fazu vašeg putovanja.

Dok se krećete kroz sve faze poslovanja, imajte na umu da uspješno putovanje uključuje više od fokusiranja na sadašnjost. Rad unatrag i planiranje vaše izlazne strategije od samog početka omogućava vam da kreirate mapu puta koja usklađuje vaše poslovne napore sa vašim ličnim, organizacionim i finansijskim ciljevima. Razmislite kuda će vaš put voditi i u skladu s tim planirajte svoju izlaznu strategiju. Na taj način ćete povećati svoje šanse za uspjeh i osigurati da vaše preduzetničko nasljeđe traje.

Comments are closed.