12 poslovnih zapovijesti mladog crnogorskog preduzetnika

Podijeli

Bliži se prva godina od kako je Podgoričanin Mišo Savović napustio korporativni život i postao preduzetnik, osnovavši sopstveni biznis – Studio za nekretnine “Na mapi”.

Investitor je pisao ranije o tom projektu (tekst možete čitati ovdje), a ususret godišnjici vlastitog biznisa, Savović je na svom Facebook profilu podijelio 12 stvari, koje je do sada, kako kaže, neke na lakši, a neke na teži način, naučio.

Slijedi popis Savovićevih “preduzetničkih zapovijesti”:

1. Riječ se garantuje obrazom, a potpis u Ugovoru zakonom.

2. Lakše je istu uslugu prodati za 500€, nego za 50€. Jeftino se obično smatra nekvalitetnim/sumnjivim.

3. Dok ne počnete da poštujete sebe, svoj trud, rad i uloženo vrijeme, i uzmete da držite do sebe, neće vas ni drugi poštovati.

4. Cijenite dobrog i poštenog klijenta i sprijateljite se sa njim ukoliko okolnosti dozvole. To je način da zahvalite istima, u inat onim drugim koji vaš trud ne cijene, a kojih će uvijek biti i koji će vam pokvariti dan.

5. Stvarajte mrežu kontakata, kojim god poslom da se bavite. Moj prvi predlog je poslovna mreža Linkedin.

6. Najbolja reklama je preporuka. Zadovoljan klijent -> preporuka -> novi zadovoljan klijent -> zarada -> i tako u krug…

7. Nema prodaje kako bi se nešto “uvalilo”. Nerijetko primjenjujem reverznu psihologiju. Čitajte o tome malo.

8. Ako nekog naviknete na nešto besplatno, prošao vam je voz, uvijek će ostati besplatno.

9. Iskrenost. Tu klijent shvata da je na prvom mjestu pomoć njemu, a ne “ad hock” zarada na njemu. U sklopu iskrenosti, budite hrabri i da kritikujete, i kritika je dobro došla. Biće i sujetnih koji će se naljutiti, naravno. Zaobiđite ih, njihovih 100, 200 ili 300€ vam neće spasiti život.

10. Klijent NIJE uvijek u pravu. On često ne zna ni sam šta hoće.

11. Lako je raditi za sebe. 18h dnevno zna biti malo. Sa zaposlenima je drugačije. Oni su ogledalo firme. Moraju biti motivisani i podstaknuti da bi firmu smatrali svojom kako bi doprinijeli na pravi način.

12. Nema saginjanja.

https://www.facebook.com/1332250084/posts/10212755184937786/