single, man, work, sad, depression, quit, fired

Zašto je tako skupo biti samac u SAD-u

Podijeli

Gotovo polovinu odraslih u SAD-u trenutno čine samci.

Prema podacima američkog Biroa za popis stanovništva, 117,6 miliona neoženjenih, razvedenih ili udovskih Amerikanaca starijih od 18 godina čini 46% stanovništva.

Taj broj polako, ali stabilno raste od 1960-ih, javlja CNBC i daodaje da se, kako se sve više odraslih osoba nađe samci ili duže ostaju neoženjeni, mnogi osjećaju shrvano ukupnom težinom životnih troškova, koji su takođe nastavili da rastu posljednjih godina.

„Većina mojih prijatelja koji su sami i žive sami su pod stresom zbog troškova života“, kaže za CNBC Kaishon Holloway, samac koji živi u Njujorku.

Iako može biti značajan faktor za ljude koji pokušavaju pronaći vezu, troškovi nijesu razlog zbog kojeg se samci odlučuju da ostanu u tom statusu. Osim što su isključivo odgovorni za troškove života koje parovi mogu podijeliti, samci su isključeni iz nekoliko finansijskih beneficija rezervisanih za bračne parove.

Evo kako izgleda “porez na samca” u SAD:

Trošak života “solo”

Dolar za dolar, jeftinije je biti u jednočlanom domaćinstvu. Na kraju krajeva, postoje samo jedna usta za hranjenje, jedna osoba koristi potrepštine za domaćinstvo i dom treba da ima dovoljno prostora samo za jedno tijelo.

Ali kada se sve sabere, održavanje jednočlanog domaćinstva ne košta tačno polovinu domaćinstva sa dva člana. Zato se to i zove porez na samce — više košta da budete sami nego da dijelite troškove sa partnerom.

Uzmimo, na primjer, Južnu Karolinu, koja se nalazi oko sredine svih država u pogledu troškova života, prema Centru za ekonomska istraživanja i informacije Misurija.

Evo cijene tipičnih troškova za godinu dana prije oporezivanja, uključujući potrepštine kao što su hrana, stanovanje, medicinska njega, prijevoz i još mnogo toga, u Južnoj Karolini, prema procjenama Massachusetts Institute of Technology:

Domaćinstvo sa jednim člnom: 29.880 dolara godišnje
Domaćinstvo od dvije osobe: 47.483 dolara godišnje

Domaćinstvo od dvije osobe moglo bi podijeliti troškove na sredini i svako doprinijeti oko 23.742 dolara godišnje, dok bi neko ko živi sam trebao pokriti toliko plus dodatnih 6.138 dolara.

Najveći faktor je stanovanje. Samci često moraju birati između cimera ili samostalnog pokrivanja cjelokupnog troška kuće ili stana.

U skupim gradovima kao što je Njujork, iznajmljivanje garsonjere u prosjeku košta 3.550 dolara mjesečno, prema Zumperovim podacima iz oktobra 2023. godine. To znači da bi neko ko živi sam plaćao 42.600 dolara godišnje za kiriju, dok bi par koji podijeli istu stanarinu  platio samo 21.300 dolara.

Finansijske koristi od braka su ‘zapisane u zakonima zemlje’

Čak i ako pojedinci zarađuju visoke prihode i održavaju svoje životne troškove niskim, “finansijske prednosti za bračne parove zapisane su pravo u zakonima zemlje”, kaže Bella DePaulo, autorica knjige “Singled Out” za CNBC.

U nekim slučajevima, bračni parovi imaju prednosti koje jednostavno ne postoje za samce, kao što je porez na dohodak.

„Nekad je bilo da su poreski razredi strukturirani na takav način da ako dvoje ljudi zarađuju novac i onda kombinuju svoje prihode, plaćali bi više poreza nakon što se vjenčaju“, kaže Monique Morrissey, viša ekonomistkinja na Institutu za ekonomsku politiku.

Ona aludira na ono što je obično poznato kao kazna ili bonus za bračni porez .

Prije Zakona o smanjenju poreza i zapošljavanju iz 2017, bračni parovi su se češće suočili s onim što je poznato kao „kazna za porez na brak“, a to je kada par kombinuje svoje prihode i ulazi u viši poreski razred. Kazna je uglavnom ukinuta reformom iz 2017. osim za neke države i među onima koji zarađuju s ultra visokim dohotkom.

“Bonus poreza na brak” se javlja kada parovi plaćaju manje poreza na dohodak kada podnose zahtjev zajedno nego što bi imali kao pojedinci.

Bračnim parovima je postalo lakše – osim onih u najvišem poreskom razredu – da dobiju poreski bonus nakon Zakona o smanjenju poreza i zapošljavanju, prema Centru za poreznu politiku.

Nijesu sve loše vijesti za samce

„Finansijska sloboda koja proizlazi iz toga što sam samac je zaista sjajna jer mogu potrošiti sav svoj novac na sebe i moja omiljena osoba sam ja, tako da je to zaista sjajno,“ kaže Holloway. „Moram zaista da ulažem u sebe i to je zaista dobra okolnost.”

Imajući to u vidu, možda ćete željeti da posvetite dodatnu pažnju svojim finansijama kao samci, jer nemate finansijsku sigurnost prihoda partnera. Vaši roditelji, prijatelji ili drugi članovi porodice mogu vam pomoći, ali uglavnom ste sami.

“Još vam je važnije da planirate budžet, da shvatite koliko novca zarađujete, koliko novca trošite, kuda ide vaš novac,” kaže Kamila Elliott, sertifikovani finansijski planer u Collective Wealth Partners.

Budući da je stanovanje tako veliki trošak, najefikasniji savjet za uštedu novca mogao bi biti da dobijete cimera ili da uzmete što je moguće manji stambeni prostor.

Osim toga, Elliott preporučuje traženje drugih načina na koje možete smanjiti troškove koristeći svoju zajednicu.

Ona koristi toalet papir kao primjer. Obično je jeftinije kada se kupuje na veliko, ali jedna osoba u malom prostoru možda neće htjeti ili ne treba imati toliko pri ruci. „Ako kupite 30 rolni i podijelite ih sa tri prijatelja, imate tu uštedu koju možete podijeliti jedni s drugima“, kaže ona.

„Razmislite o tome da se integrišete u zajednicu i da identifikujete načine da minimizirate neke svoje svakodnevne troškove.”

Naslovna fotografija: Dollar Gill on Unsplash

Comments are closed.