oil, petrol, nafta, petroleum, naftna platforma

Nafta skočila 1%

Podijeli

Cijena nafte je u četvrtak ojačala 1%, zaustavljajući trodnevni pad, jer se sklonost ka riziku vratila na finansijska tržišta nakon što su američke Federalne rezerve zadržale referentne kamatne stope rekordno visokom nivou.

Fjučersi na naftu brent porasli su za 82 centa, ili 1%, na 85,45 dolara po barelu, dok su fjučersi američke nafte West Texas Intermediate porasli za 83 centa, takođe 1%, na 81,27 dolara po barelu.

Porast nafte dolazi zajedno sa rastom finansijske imovine nakon što je Fed na posljednjem sastanku u srijedu zadržao referentnu kamatnu stopu na 5,25%-5,50%, napominje Reuters.

Kreatori politike su se borili da utvrde da li su finansijski uslovi možda već dovoljno teški da kontrolišu inflaciju, ili će privredi koja nastavlja da nadmašuje očekivanja možda trebati još više suzdržanosti.

“Vjerovatno je da će Fed ponovo pauzirati u decembru, držeći vrata otvorena za dalja povećanja ako bude potrebno… Ovo bi potencijalno moglo stabilizovati promjene rizika koje su doživjele u posljednjih nekoliko mjeseci”, kazao je u bilješci Jon Maier, glavni investicioni direktor u Global X ETF-u.

Investitori takođe prate razvoj događaja na Bliskom istoku koji je investitore držao na ivici jer bi širi sukob mogao poremetiti snabdijevanje naftom širom regiona.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei pozvao je muslimanske države da obustave izvoz nafte i hrane u Izrael, zahtijevajući prestanak bombardovanja pojasa Gaze, javljaju državni mediji.

Iran, član Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), proizveo je oko 2,5 miliona barela sirove nafte dnevno 2022. godine, prema američkim energetskim podacima.

Učesnici na tržištu čekaju i sastanak Banke Engleske, koji se očekuje u četvrtak. Oktobarska inflacija u zoni eura je bila najniža u posljednje dvije godine, pokazalo je novo istraživanje Eurostata, što je podstaklo mišljenje da Evropska centralna banka (ECB) vjerovatno neće uskoro povećati kamatne stope.

Analitičari JPMorgan-a procjenjuju da je globalna potražnja za naftom u oktobru u prosjeku iznosila 102,1 milion barela dnevno (bpd), što je oko 100.000 barela dnevno ispod njihove prethodne projekcije za mjesec.

Podaci američke Uprave za energetske informacije (EIA) pokazali su da su se zalihe sirove nafte u zemlji povećale jer su rafinerije koje su prolazile kroz sezonsko održavanje ponovo pokretale jedinice sporije nego što se očekivalo.

Ali uprkos nižim ciklusima prerade, američke zalihe benzina porasle su za 0,1 milion barela u sedmici na 223,5 miliona barela, navodi EIA.