elon musk, ilon mask, tesla

7 stvari koje više ne možete raditi otkako je Twitter postao X

Podijeli

Prošlo je već neko vrijeme otkad smo se prijavljivali na Twitter i dijelili tvitove. Sada je novembar 2023, više od godinu otkako je izvršni direktor Tesle Ilon Mask preuzeo popularnu platformu društvenih medija, a vesela, ptičja plavo-bijela ikona zamijenjena je tamnom oznakom koja jednostavno kaže “X”.

Mnogi korisnici, uključujući Mashable-ovog Krisa Tejlora, vjeruju da je Twitter – odnosno “X” – promijenjen na gore. Drugi, s druge strane, smatraju da je promjena osvježavajuća. Međutim, ne možete poreći da postoje neke funkcije koje su skinute sa platforme a koje će nam svima nedostajati.

Musk je u julu X nazvao “aplikacijom za sve”, ali za aplikaciju koja vam omogućava da radite “sve”, postoji dosta toga što više ne možemo učiniti. Mashable donosi 7 ključnih nedostataka:

1. Ne možete pogledati X bez prijave

Ljudi su nekada imali luksuz da prate Twitter bez prijavljivanja ili registracije kao korisnika.

Sada, ako želite da pretražujete platformu društvenih medija, nemate izbora osim da otvorite e na Twitter nalog.

2. Tvitovi sa citatima više nijesu na dohvat ruke

Kao što je zamjenik urednika Mashable-a u Velikoj Britaniji Sem Hejsom spomenuo sredinom septembra, tvitovima sa citatima je bilo lako pristupiti tokom ranijeg perioda.  Nažalost, zbog dosadnog redizajna, morate preduzeti nekoliko dodatnih koraka da biste vidjeli tvitove koji se pozivaju na citate. Sada morate kliknuti na ikonu s tri tačke i dodirnuti “Prikaži angažmane u objavama” prije nego što kliknete na “Citati“. Plus, X vam više ne govori koliko tvitova citata ima post.

3. Ne možete tvitovati podgrupi pratilaca

Krajem septembra, X je najavio da ukida “krugove” (Circles), funkciju koja je omogućila korisnicima da izaberu podgrupu pratilaca za primanje određenih postova.

Drugim riječima, uz Twitter Circles, umjesto da tvitate svim svojim pratiocima, mogli ste da komunicirate sa izabranom grupom. Nažalost, to više ne možete.

4. Naslovi su sada uklonjeni iz linkova

Sada, kada unesete link u svoj tweet (npr. članak s nekog portala), naslov se neće prikazati.

Mask je ovu promjenu objasnio potrebom da “poboljšao estetiku”, a zapravo je unio zabunu jer fotografija bez propratnog naslova teksta malo toga znači.

5. Morate čekati duže da otvorite linkove konkurenata

Analiza iz The Markupa otkrila je da X smanjuje promet od konkurenata, uključujući Threads, Facebook, Instagram, Bluesky i Substack.

Ovaj izvještaj ne iznenađuje s obzirom na činjenicu da je Mask nakratko zabranio linkove sa Facebooka, Instagrama, Mastodona i drugih rivala u decembru 2022.

6. PlayStation i Xbox igrači gube integraciju sa Twitterom

Pristup Twitter-ovom API-ju je nekada bio besplatan, ali Mask je sada postavio cijenu — njegov najjeftiniji paket je ogromnih 42.000 dolara mjesečno.

Kao rezultat toga, platforme za igre kao što su Microsoft i Sony prekidaju svoju integraciju sa X-om. Drugim riječima, igrači više ne mogu dijeliti svoje snimke video igara direktno sa Twitter/X-om.

7. “Plavi ček” se više ne zarađuje

Kako CNN kaže, Mask je transformisao “plavi ček” iz statusnog simbola u znak srama.

“Plavi ček” je nekada potvrdio autentičnost uticajnih računa i ličnosti visokog profila, ali sada je Mask ugrozio njegovu vrijednost. Svako može kupiti “plavi ček” pretplatom na X Premium, po cijeni od 16 dolara (nepunih 15 eura) mjesečno.

Ova lista nedostataka je daleko od konačne – i nastaviće da se povećava. Ilon Mask je rekao da će ukinuti funkciju blokiranja na X-u. Plus,  sugerisao je da bi mogao staviti X i iza paywall-a, odnosno, uvođenje pretplate za sve korisnike.

Ne možemo razmišljati o Maskovom kraju igre za X, ali kako je otkrio Met Bajnder iz Mashablea, to za sada ne izgleda dobro za direktora Tesle. Čini se da je svakodnevno aktivnih korisnika X-a sve manje.

Mashable/Investitor

Comments are closed.