kina, china flag, peking, beijing

Moody’s srezao izglede kreditnog rejtinga Kine na negativne

Podijeli

Agencija za rejting Moody’s u utorak je smanjila svoje izglede za kreditni rejting kineske vlade sa stabilnih na negativne, navodeći niži srednjoročni ekonomski rast i rizike od velike korekcije u ogromnom sektoru nekretnina u zemlji.

Smanjenje rejtinga odražava sve veće naznake da će vlasti u Pekingu morati da pruže finansijsku podršku lokalnim samoupravama i državnim firmama opterećenim dugovima, što predstavlja širok rizik za fiskalnu, ekonomsku i institucionalnu snagu Kine, navodi Moody’s u saopštenju.

“Promjena izgleda takođe odražava povećane rizike povezane sa strukturalnim i upornim nižim srednjoročnim ekonomskim rastom i tekućim smanjenjem sektora nekretnina”, rekao je Moody’s.

Taj potez Moody’sa bio je njegova prva promjena u pogledu Kine otkako je snizio svoj rejting za jedan stepen na A1 2017. godine, takođe navodeći očekivanja usporavanja rasta i rasta duga.

Dok je Moody’s u utorak potvrdio kineski dugoročni rejting emitenta u domaćoj i stranoj valuti na A1, on očekuje da će godišnji rast BDP-a zemlje usporiti na 4,0% u 2024. i 2025. godini, a u prosjeku na 3,8% od 2026. do 2030. godine.

Većina analitičara vjeruje da je privreda na putu da postigne godišnji cilj vlade od oko 5% ove godine, ali aktivnost je vrlo neujednačena, ocijenio je Reuters.

Druga najveća svjetska ekonomija borila se za snažan oporavak nakon pandemije virusa COVID-19 jer su produbljiva kriza na stambenom tržištu, rizici od duga lokalnih vlasti, spor globalni rast i geopolitičke tenzije umanjili privredni zamah. Paket mjera podrške pokazao se samo umjereno korisnim, podižući pritisak na vlasti da uvedu više podsticaja.

Dug lokalne samouprave dostigao je 92 triliona juana (12,6 biliona dolara), ili 76% kineske ekonomske proizvodnje u 2022. godini, u odnosu na 62,2% u 2019, prema najnovijim podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Nakon godina pretjeranog ulaganja u infrastrukturu, opadajućih prinosa od prodaje zemljišta i rastućih troškova u borbi protiv COVID-19, ekonomisti kažu da regioni Kine opterećeni dugovima sada predstavljaju veliki rizik za ekonomiju.

Kinesko ministarstvo finansija saopštilo je da je razočarano smanjenjem rejtinga Moody’sa, dodajući da će privreda zadržati svoj oporavak pozitivnim trendom. Takođe je rečeno da se rizici za imovinu i lokalne vlasti mogu kontrolisati.

“Zabrinutost Moody’sa o izgledima kineskog ekonomskog rasta, fiskalnoj održivosti i drugim aspektima je nepotrebna”, navodi ministarstvo.

Kina je u oktobru predstavila plan za izdavanje 1 bilion juana (139,84 milijarde dolara) državnih obveznica do kraja godine kako bi pomogla u pokretanju ekonomskih aktivnosti, podižući ciljni budžetski deficit za 2023. na 3,8% bruto domaćeg proizvoda (BDP) sa prvobitnih 3%.

Centralna banka je takođe uvela skromna smanjenja kamatnih stopa i upumpala više novca u privredu posljednjih mjeseci.