Veselin Pejović, Uniprom, KAP

Širenje hotelskog biznisa: Pejović kupio još jednu nekretninu u samom srcu Budve

Podijeli

Kompanija “Montenegro Assets Management”, biznismena Veselina Pejovića, postala je vlasnik još jedne milionski vrijedne nekretnine u samom srcu Budve, nekadašnjeg jednospratnog poslovnog centra 50 metara od Staroga grada, preko puta hotela “Mogren”.

U listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid, Pejovićeva firma se uknjižila 27. oktobra.

Riječ je o oronulom poslovnom objektu koji je ranije bio u vlasništvu nikšićke kompanije “Roaming Montenegro”, koja je godinama unazad pokušavala da dobije dozvolu da gradi devetospratni luksuzni hotel sa pet zvjezdica na toj lokaciji.

Kako piše u katastarskoj evidenciji, firma je uknjižena na tri poslovne zgrade u vanprivredi, sa dvorištem od 250 kvadrata. Prva zgrada ima poslovni prostor od 127 kvadrata u podrumu, poslovni prostor dupleks od 132 kvadrata (prizemlje i prvi sprat), poslovne prostore od 67 i 108 kvadrata na prizemlju sa terasom od 84 kvadrata, te poslovne prostore od 125 i 108 kvadrata na prvom spratu. Pejović je kupio i dvije prizemne zgrade koje imaju poslovne prostore od 43 i devet kvadrata.

Time je Pejović praktično postao vlasnik još jedne nekretnine, jer je u decembru 2021. trgovao u komšiluku jednu od najatraktivnijih nekretnina u Budvi, jednospratnu kuću preko puta Staroga grada, za šta je tada njegova kompanija “Uniprom hoteli” platila oko četiri miliona eura.

Novom kupovinom Pejović je najavio širenje hotelskog biznisa u Budvi. Do sada važećim Detaljnim urbanističkim planom “Budva centar” na mjestu kuće bio je ucrtan objekat od šest spratova turističke djelatnosti. Pejović je vlasnik i hotela “Budva”, koji se nalazi samo stotinu metara od novokupljene nekretnine, takođe na samom šetalištu.

Kupovinom poslovnog centra otvara mu se mogućnost da u kontakt zoni Starog grada napravi još jedan hotel. Međutim, to “Roaming Montenegru” nije pošlo za rukom.

Direktorat glavnog državnog arhitekte odbio je u maju prošle godine žalbu nikšićke kompanije i potvrdio rješenje budvanskog glavnog arhitekte koji je odbio da da saglasnost na dopunjeno idejno rješenje devetospratnog hotela na 50 metara od Staroga grada.

Glavni arhitekta Budve odbio je da da saglasnost uz obrazloženje da predloženo idejno rješenje u oblikovnom smislu odudara od okruženja kroz svoju volumetriju i završnu obradu fasada, da nedostaje 15 parking mjesta i da su evidentirana četiri neuslovna parking mjesta. Takođe, da prilaz objektu ide preko parcele koja je u vlasništvu Opštine i da ne postoji saglasnost vlasnika susjedne katastarske parcele koje su dio jedne urbanističke parcele.

Ministarstvo, kojim je tada koordinirao tadašnji premijer Duško Marković, prihvatilo je žalbu i dalo saglasnost na idejno rješenje, dajući zeleno svjetlo da se gradi hotel u samom srcu Budve.

Međutim, to nijesu htjeli da prihvate u Opštini, pa je Sekretarijat za zaštitu imovine podnio tužbu Upravnom sudu, osporavajući rješenje Ministarstva.

Upravni sud je usvojio tužbu i poništio rješenje o davanju saglasnosti.

Prema idejnom rješenju, hotel “Roaming” imaće bruto građevinsku površinu od 5.782 kvadrata i spratnost 2Po +P+ 9 (dvije podrumske etaže, prizemlje i devet spratova).

“Arhitektonsko rješenje objekta je u funkcionalnom i oblikovnom smislu riješeno racionalno, u modernom stilu i na način da se uklapa u postojeći ambijent. U okviru hotela nalazi se 32 jednosobna apartmana, jedan dvosobni i dva trosobna apartmana. Ukupan broj apartmana iznosi 35, dok ukupan broj ležaja iznosi 80”, pisalo je, između ostalog, u idejnom rješenju.

Deveta etaža je, kako se navodi, znatno povučena u odnosu na gabarit objekta, čime se stiče doživljaj da objekat ima osam etaža sa prizemljem, a ne devet, čime njegova dominantna visina manje narušava postojeći ambijent.