Centralne banke pojačale kupovinu zlata

Podijeli

Centralne banke nastavile su da kupuju zlato, s prijavljenim neto mjesečnim kupovinama od ukupno 42 tone u oktobru, otkrio je Svjetski savjet za zlato (VGC).

Prema izvještaju objavljenom prošle sedmice, brojka je bila 41% niža od revidiranih ukupnih septembarskih 72 tone, ali i dalje 23% iznad mjesečnog prosjeka za period od januara do septembra od 34 tone.

Narodna banka Kine ostala je najveći kupac poluga, izvijestivši o kupovini 23 tone zlata u 12. uzastopnom mjesečnom povećanju svojih rezervi.

Centralna banka Turske takođe je izvršila značajnu kupovine tokom mjeseca, kupivši 19 tona kako bi povećala svoje službene zlatne rezerve (centralna banka plus sredstva riznice) na 498 tona.

Osim ove dvije banke, kupovina je bila skromnija, navodi se u izvještaju. Izvještava se da je Nacionalna banka Poljske nastavila da povećava svoje rezerve zlata, kupivši još šest tona. Njegove zalihe plemenitog metala ove godine su porasle za preko 100 tona, na ukupno 340 tona. Reserve Bank of India, Czech National Bank, National Bank of the Kirgyz Republic i Central Bank of Qatar bili su drugi značajni kupci u oktobru, prenosi SEEbiz.

U izvještaju se takođe navodi da su kupovine zlata centralne banke uveliko nadmašile prodaju metala do sada ove godine.

“Čak i prije neto kupovine u oktobru, primijetili smo da će 2023. vjerojatno biti još jedna kolosalna godina kupovine centralne banke.” Uz pozitivan početak četvrtog tromjesečja, čini se da će ovogodišnja potražnja centralne banke još više porasti”, zaključio je VGC.