Vladimir Lučić, Telekom Srbija CEO

Telekom Srbija objasnio zašto je prodao antenske stubove u Srbiji, BiH i Crnoj Gori

Podijeli

Krajem novembra u javnosti se pojavila informacija da „Telekom Srbija” priprema prodaju većine najznačajnijih telekomunikacionih antenskih stubova i prateće opreme. Isto je potvrdio i generalni direktor kompanije, Vladimir Lučić, koji je tada rekao da je prodaja stubova bez telekomunikacione infrastrukture “svjetski trend”.

„Trend je krenuo u Evropi, jer ‘Telekomovi’ operateri dobijaju više benefita: značajna sredstva za dalju transformaciju kompanije i boljeg partnera za dalju izgradnju. Nama građevina nije core biznis. I sadašnje stubove su nama druge firme radile, a spoljne firme ih održavaju”, rekao je Lučić u gostovanju u Jutarnjem programu RTS-a krajem novembra, prenosi beogradska politika.

Kako su mediji ranije objavili, prodaja stubova obavljena je na tri glavna tržišta gdje Telekom Srbija posluje – Srbiji, BiH i Crnoj Gori.

Nakon prodaje stubova, Telekom Srbija imaće odnos “neto dug/EBITDA” od svega 1.7x i predstavljaće nisko zaduženu kompaniju, među najmanje zaduženima u industriji na svjetskom nivou. Recimo, najviši ima Cellnex i on iznosi 7.3x.

Telekom će tako dobiti još veći kreditni kapacitet da investira u razvoj tržišta, u korisnike i usluge, umjesto da fokus bude na ulaganjima u infrastrukturu, koja ne predstavlja srž onoga od čega operatori stvaraju najveći profit i korisničko zadovoljstvo.

„Da je to tako potvrđuju primjeri dvije velike uspješne međunarodne kompanije: Vodafon je prodajom stubova smanjio zaduženost sa 2.9x na 1.7x, a T-Mobile sa 4.0x na 2.9x, što znači da je ovaj operater prije prodaje stubova bio zaduženiji nego naš Telekom, a poslije prodaje ostao je više zadužen nego što će biti srpska kompanija”, dodaju.

Telekom nema ni najmanju radnu jedinicu koja se bavi stubovima. Taj posao je uviek bio “autsorsovan”.