Luka Drač, Marina Drač, projekat
Iz projektne dokumentacije (Foto: durresproperty.wordpress.com)

Albanija gradi novu luku, bazu NATO-a i marinu vrijednu 2 milijarde eura

Podijeli

Uprava luke Drač na sjeveru Albanije saopštila je da će otvoriti konkurs za izgradnju novo teretnog terminala u svojoj najvećoj luci tokom prvog kvartala 2024. Prva faza projekta dobila je građevinsku dozvolu nakon uspješnog završetka izvedbenog projekta novog objekta, objavila je uprava luke Drač.

U pitanju je grad koji je na svega 100-tinjak kilometara udaljen od crnogorske granice.

Detaljni projekt izradio je konzorcijum koji se sastoji od holandske inženjerske firme Royal Haskoning DHV i albanske konsultantske firme Abkons, saopštila je ranije Vlada Albanije, prenosi Biznis info.

U prva 3 mjeseca 2024. godine otvara se međunarodni konkurs za izgradnju nove luke Porto Romano. Završetkom glavnog projekta i dobijanjem razvojne dozvole za 1. fazu izgradnje, održaće se panel konsultacija s predstavnicima NATO-a u vezi s izgradnjom pomorske baze, koja je sastavni dio ovog strateškog projekta.

Nova luka biće izgrađena u području Porto Romano u sjeverozapadnom dijelu Drača. Postojeća luka u južnom dijelu grada pretvoriće novi se u novi turističko – stambeni projekt s marinom vrijedan 2 milijarde eura, a glavni investitor je firma Emaar, sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Rok za dovršetak izgradnje je 5 godina. Takođe se planira da se luka u Porto Romanu željeznicom poveže s intermodalnim terminalom u Prištini i intermodalnim terminalom u Strugi u Sjevernoj Makedoniji, prenio je Poslovni dnevnik.

To je potvrdila i ministrica infrastrukture i energetike Albanije, Belinda Balluku, koja je izjavila da se uporedo s proširenjem lučkih kapaciteta u Draču sprema i proširenje postojeće brze ceste Tirana – Drač (SH2) izgradnjom zaustavne trake uz minimalne troškove eksproprijacije zemljišta, izgradnja zaobilaznice oko Tirane, čime bi se ista nadogradila na standard auto-puta, te novom prugom do Prištine.