Sava centar Beograd, Delta Real Estate
Foto: Delta Real Estate

Posao vrijedan 400 miliona eura: Delta zainteresovana za kupovinu agrobiznisa Fortenove

Podijeli

For­te­no­va gru­pa (biv­ši Agro­kor) ne­dav­no je za­po­če­la pro­ces is­pi­ti­va­nja in­te­re­so­va­nja za po­ten­ci­jal­nu pro­da­ju svog agro­sek­to­ra, pre­nije­li su ne­dav­no hr­vat­ski me­di­ji. Neo­ba­ve­zu­ju­će po­nu­de oče­ku­ju kra­jem pr­vog kvar­ta­la ove go­di­ne, po­slije če­ga će do­nije­ti od­lu­ku o na­stav­ku pro­ce­sa pro­da­je, na šta se ta kom­pa­ni­ja naj­ve­ćim kre­di­to­ri­ma oba­ve­za­la još pro­šle go­di­ne. I to za „Be­lje”, „Vu­pik” i „PIK Vin­kov­ce”. Za sa­da se spe­ku­li­še da je pro­cije­nje­na vrijed­nost agrar­nog port­fe­lja te hr­vat­ske kom­pa­ni­je oko 400 mi­li­o­na eura.

Kao po­ten­ci­jal­ni part­ner i ku­pac ovog zna­čaj­nog seg­men­ta For­te­no­ve uve­li­ko se po­mi­nje i Del­ta agrar, dio Delta Holdinga biznismena Mi­ro­sla­va Mi­ško­vi­ća. O na­mje­ra­ma ši­re­nja Del­te u re­gi­o­nu kroz ku­po­vi­nu ne­kih od naj­zna­čaj­ni­jih fa­bri­ka spe­ku­li­sa­lo se u vi­še na­vra­ta još od po­sr­nu­ća To­do­ri­će­vog car­stva. Ovo­ga pu­ta ta kom­pa­ni­ja pr­vi put je i po­tvr­di­la da je­ste za­in­te­re­so­va­na da in­ve­sti­ra u agrar­ni sek­tor For­te­no­ve, piše beogradska Politika.

U od­go­vo­ru Po­li­ti­ci, na­po­mi­nju da Del­ta agrar ima am­bi­ci­je da bu­de re­gi­o­nal­na po­ljo­pri­vred­na kom­pa­ni­ja.

“Je­smo za­in­te­re­so­va­ni za ši­re­nje na­šeg re­gi­o­nal­nog agro­bi­zni­sa, kao i za sva­ku dru­gu do­bru pri­li­ku. Nije­smo bi­li u kon­tak­tu s pred­stav­ni­ci­ma For­te­no­ve, iako na­čel­no je­smo za­in­te­re­so­va­ni za ku­po­vi­nu kom­pa­ni­ja iz ove po­ljo­pri­vred­ne gru­pe”, re­kli su za list.

For­te­no­va je 2021. već pro­da­la seg­ment za­mr­znu­te hra­ne („Fri­kom” i „Le­do” za vi­še od 600 mi­li­o­na eura). Ta­mo­šnji me­di­ji na­vo­de da su po­ljo­pri­vred­ne kom­pa­ni­je, s de­se­ti­na­ma hi­lja­da hek­ta­ra ze­mlje ko­ju ob­ra­đu­ju, naj­ve­ća vrijed­nost biv­šeg Agro­ko­ra i već po­sto­ji i jav­no ne­go­do­va­nje zbog po­ten­ci­jal­nog – i to ne ma ka­kvog in­ve­sti­to­ra iz Sr­bi­je.

Lu­ka Po­po­vić, ge­ne­ral­ni di­rek­tor „Del­ta agra­ra”, na kon­fe­ren­ci­ji za me­di­je ne­dav­no je re­kao da se prvo mora vidjeti šta se prodaje i po kojim uslovima.

“Taj dio po­ljo­pri­vred­ne pro­iz­vod­nje ap­so­lut­no bi nam od­go­va­rao, ne­ma di­sku­si­je da su to naj­bo­lja ima­nja u Hr­vat­skoj ko­ja tre­nut­no po­sto­je. Mi ima­mo ogrom­ne po­ten­ci­ja­le u iz­vo­zu, je­dan smo od naj­ve­ćih iz­vo­zni­ka sje­men­ske ro­be iz Sr­bi­je. Ima­mo si­lo­se na Du­na­vu te nam je in­te­re­sant­no čak i da iza­đe­mo na ja­dran­ske lu­ke ako po­sto­ji ta­kva op­ci­ja. Ali tre­ba nam pu­no vi­še in­for­ma­ci­ja ka­ko će se to ra­di­ti i pod ko­jim uslo­vi­ma, zvu­či in­te­re­sant­no”, kazao je Popović.