euro, european central bank, ECB
Foto: Mika Baumeister, Unsplash

Eurozona dobija još jednu članicu

Podijeli

Bugarska ima realne šanse da se pridruži eurozoni 2025. jer će moći da ispuni sve uslove za članstvo, rekao je ministar finansija Asen Vasilev poslije neformalnog sastanka ministara ekonomije i finansija u Gentu prošle nedjelje.

“Pratimo plan za euro”, rekao je Asen Vasilev, ministar finansija u Bugarskoj, nakon sastanka sa Kristin Lagard iz Evropske centralne banke (ECB), predsjednikom Eurogrupe Paskalom Donahjuom, komesarom za ekonomiju Paolom Đentilonijem i komesarom za trgovinu Valdisom Dombrovskisom u petak.

“Sve prognoze – i Evropske komisije i ECB pokazuju da će posljednji kriterijum koji nijesmo ispunili – kriterijum inflacije – biti ispunjen 2024. godine, čime se članstvo otvara 2025. godine”, dodao je Vasilev, a prenio medija centar Ministarstva finansija.

Prema njegovim riječima, pridruživanje eurozoni zahtijeva stabilno političko okruženje i regularnu vladu, što znači da bi rotacija vlade između vladajućih formacija – Nastavljamo promjene – Demokratska Bugarska (PP-DB) i GERB – trebalo da se desi u martu. Premijer PP-DB Nikolaj Denkov prepustio bi tu funkciju sadašnjoj ministarki unutrašnjih poslova Mariji Gabrijel (GERB), prenosi Euractiv.rs.

“Cijeli zakonodavni program je već usvojen, odnosno od sada nemamo zakonskih prepreka. Ostaje samo zakon o usvajanju eura, koji je trenutno u konsultaciji sa Evropskom komisijom i Evropskom centralnom bankom”, prokomentarisao je Vasilev.

Ministar finansija je dodalo da je Bugarska prošle godine imala deficit od 2,2 odsto, što je u granicama dozvoljenog.

“Ove godine smo ponovo u kriterijumima, da bismo mogli da nastavimo finansijsku politiku i intenzivan rad na uvođenju eura neophodna je politička stabilnost”, rekao je on. Odgovarajući na pitanje, ministar finansija je rekao da ECB i EK predviđaju prosječnu godišnju inflaciju ove godine oko tri odsto.

Prije mjesec dana, Denkov je nagovijestio da Bugarska možda neće ući u eurozonu 1. januara 2025, već 1. jula iste godine. Razlog je taj što ECB može dati zemlji još nekoliko mjeseci da svoju inflaciju stavi pod kontrolu.