xiaomi electric car, električni automobil
Foto: Xiaomiplanets.com

Xiaomi pokreće prodaju e-automobila: Još jedna kineska “bačena rukavica” Tesli, dionice snažno porasle

Podijeli

Dionice Xiaomi Corp. imale su najveći unutardnevni skok u više od godinu dana nakon što je kompanija objavila da će ovog mjeseca početi da prodaje svoja dugo očekivana električna vozila (EV).

Tehnološka kompanija sa sjedištem u Pekingu, najpoznatija po svojim pametnim telefonima, uložila je više milijardi dolara vrijednu opkladu na proboj u užareno takmičenje na kineskom tržištu električnih vozila koje predvode Tesla i BYD. Ponudiće svoju seriju SU7 za kupovinu na 28. marta u 29 gradova, objavila je kompanija u Weibo objavi, ne otkrivajući cijene. Njegove su dionice porasle za čak 9,9% u Hong Kongu nakon ove vijesti, navodi SEEbiz.

Prepuna EV arena postala je manje atraktivna u posljednje vrijeme, budući da su Tesla i BYD u cjenovnom ratu kako bi pridobili kineske potrošače, a ostatak industrije vidi pad marži i usporavanje rasta. Apple je nedavno otkazao svoj dugotrajni projekt EV-a, nakon što nije uspio da savlada izazove u prilagođavanju svoje tehnološke stručnosti potpuno novom području proizvodnje.

Xiaomijev pohod na proizvodnju automobila, predvođen suosnivačem milijarderom Leiom Junom, moraće da uspije tamo gdje Appleov nije. Pokrenut prije tri godine, EV poduhvat je Leijev posljednji preduzetnički pokušaj i nedvojbeno je čak i izazovniji od izgradnje proizvođača pametnih telefona od nule. Glavna djelatnost Xiaomija je online prodaja mobilnih telefona visokih specifikacija i niske cijene, ali Lei je rekao da njihov električni automobil neće biti sličan model.

Xiaomijev plan za početak prodaje svog prvog EV-a 28. marta, koji je najavio CEO Lei Jun na Weibu, mogao bi povećati prodaju do 4% ove godine i mogao bi postati dugoročni pokretač rasta. Cijene bi bile presudne usljed jake konkurencije s BYD-om, Niom i Li Autom. Očekuje se prosječnu cijenu od 220.000-260.000 juana i prvu godinu proizvodnje od 30.000-50.000 jedinica.

Kineska kompanija sklopila je partnerstvo s državnom firmom Beijing Automotive Group Co. za nova električna vozila kako bi izbjegla produženo čekanje na dozvolu za proizvodnju od domaćih regulatora. Vozila SU7 ulaze na teško tržište jer je 2022. istekla državna naknada za kupce električnih vozila od čak 60.000 juana (8.400 američkih dolara).

Naziv SU7 označava Speed Ultra, a vozila mogu stići od 0 do 100 kmh za 2,78 sekundi, rekao je Xiaomi.