Tesla razmatra širenje u Evropi: “Ovdje ljudi voze manja auta nego u SAD”

Podijeli

Američki proizvođač električnih vozila Tesla razmatra širenje poslovanja u Evropi modelom kompaktnog automobila koji bi bio namijenjen masovnom tržištu, rekao je izvršni direktor Ilon Mask koji je ranije ove nedjelje postao drugi najbogatiji čovjek na svijetu, zahvaljujući vrtoglavom rastu akcija Tesle na berzi u Njujorku.

“Vjerovatno bi u Evropi imalo smisla raditi kompaktni automobil, možda hatchback ili nešto slično”, rekao je Mask u utorak na evropskoj online konferenciji o baterijama kojoj je domaćin bila njemačka vlada.

U SAD-u su automobili uglavnom veći jer Amerikanci vole velike automobile, dok su u Evropi obično manji, istakao je Mask, dodavši da je u Berlinu imao problema s parkiranjem svog pet metara dugog Tesla Model X-a.

“Vozio sam Model X po Berlinu i imali smo popriličnih problema s pronalaženjem parkirnog mjesta na koje bismo stali”, dodao je Mask, prenosi Reuters.

Američki proizvođač automobila trenutno u ponudi ima četiri modela automobila, uključujući srednju limuzinu Model 3 i srednje veliki sportski terenac Model Y.

Sva su njegova vozila nekoliko desetina centimetara duža od Volkswagenovog Golfa, evropske reference za kompaktne limuzine.

Za dvije godine kompanija namjerava da na globalno tržište plasira i električni kamionet “Cybertruck”, navodi Reuters.