Pariz, Paris
Pariz, ilustracija (Foto: Pedro Lastra, Unsplash)

Najbolji evropski gradovi za pokretanje startup biznisa

Podijeli

U novom izvještaju britanske kompanije za obuku The Knowledge Academy, Pariz je proglašen najboljim gradom za pokretanje startup biznisa, a slijede ga Madrid i Barcelona.

Gradovi na ovoj rang listi su zaradili ocjene na skali od 0-10 prema broju raspoloživih kancelarijskih prostora, cijenama najma, blizini vrhunskih univerziteta, brzini interneta (u Mbps), između ostalog. Međutim, izvještaj nije uzeo u obzir regulatornu pozadinu, birokratiju ili oporezivanje.

Da li su Francuska i Španija najbolja mjesta za start-up?

Francuska je prošla veoma dobro na ovoj rang listi, sa dva grada u prvih pet, dok Španija dominira na prva tri mesta sa dva grada. London se nalazi na četvrtom mestu.

Pariz, dom nekih od najboljih evropskih univerziteta i kancelarijskih okruženja, ima “podršku vlada i dobro razvijen start-up ekosistem”, navodi se u izvještaju.

Lion, treći po veličini grad u zemlji i ujedno veliko središte univerziteta, rangiran je na peto mjesto najboljeg mjesta za pokretanje posla, uz podršku jedne od najbržih internetskih brzina u Evropi.

Madrid, glavni grad Španije, zaradio je visoku poziciju zbog brzog interneta i broja dostupnih kancelarija. Drugi španski grad među prva tri, Barselona, ​​izgradio je svoju reputaciju u posljednjih deset godina kao najveći tehnološki centar u južnoj Evropi.

London, kao finansijsko središte sa drugim prednostima, ima najveću koncentraciju poslovnih inkubatora, dok se može pohvaliti najvećim brojem univerziteta u Top 250 u Evropi i obilnim kancelarijskim prostorima (ako ih možete priuštiti).

Glavni grad Velike Britanije ima najviše kancelarija, kao i najviše stanarine, dok je internet najbrži u Lionu, javni prevoz je najdostupniji u Parizu, a najviši prosječni univerzitetski rezultat dostupan je u Mančesteru, Velika Britanija, navodi se u izvještaju.

Odabir prave lokacije je od suštinske važnosti, “trebalo bi da uzmete u obzir svoju okolinu kao ključni faktor za njen uspjeh”, rekao je Talveer Sandhu iz Akademije znanja.

“Posjedovanje sjedišta ili zajedničkog radnog prostora za vaš tim može biti od suštinskog značaja za izgradnju drugarstva, timskog rada i uspjeha. Brzina i pouzdanost širokopojasnog pristupa je još jedan ključni faktor u vođenju poslovanja, a praćenje web stranica i društvenih medija ključno je u početnim fazama izgradnje poslovanja i svijesti o brendu.”