Unicredit Bank HQ

Dionice evropskih banaka dostigle šestogodišnji maksimum

Podijeli

Dionice evropskih banaka dostigle su šestogodišnji maksimum nakon što su zajmodavci obećali rekordne povrate dioničarima i rasta profita zahvaljujući rastućim kamatama.

Indeks Stoxx Europe 600 banaka dostigao je u četvrtak najviši nivo u posljednjih šest godina, posljednjeg trgovačkog dana prije Uskrsa na većini tržišta, skočivši 34 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Prema analitičarima Barclaysa, banke na kontinentu nadmašuju američke rivale po prvi put u više od decenije u pogledu povrata u pogledu kapitala.

„Osnove evropske banke izgledaju jače nego ikad“, rekao je šef evropske strategije kapitala banke Emmanuel Cau.

Najviša vrijednost Stoxxa poklapa se sa snažnim rezultatima u četvrtom kvartalu za UniCredit, Santander i Lloyds Banking Group.

Akcije UBS-a, koji je prošle godine preuzeo propalog rivala Credit Suisse u dogovoru koji je izbrisao 17 milijardi dolara duga, posebno su dobro poslovale – porasle su 46 odsto u posljednjih 12 mjeseci na najviši nivo od marta 2008. Italijanske banke UniCredit i Intesa Sanpaolo dostigle su 13 odnosno devetogodišnji maksimum.

Uprkos slaboj poslovanju i padu potražnje za kreditima, 2023. je bila jedna od najprofitabilnijih godina za evropske banke zbog rasta kamatnih stopa. Kao rezultat toga, prosječni prinos na kapital među evropskim bankama porastao je na 13 odsto, kažu analitičari Barclaysa.

Međutim, ako Evropska centralna banka (ECB) i Banka Engleske (BoE) počnu da snižavaju stope kasnije ove godine, kao što se očekuje, „neto prihod od kamata“ — razlika između kamate koju banke plaćaju na depozite i primaju od kredita i glavnog izvora njihovog profita — vjerovatno će biti pod pritiskom.

“Vrijeme i tempo smanjenja kamatnih stopa će uticati na učinak banaka u 2024. godini”, rekao je Rafael Quina, šef francuskih, italijanskih i portugalskih banaka u Fitch Ratingsu. “Pritisak na neto kamatne marže mogao bi se povećati 2025. jer će kamatne stope dodatno padati.”

Ali, napomenuo je da će se poslovna aktivnost povećati i troškovi umanjenja vrijednosti kredita smanjiti ako se izgledi za ekonomski rast poboljšaju i da bi to podržalo profitabilnost banaka.

Uprkos snažnom nedavnom učinku, evropske banke su i dalje u velikoj mjeri potcijenjene u poređenju s američkim konkurentima, koji su rasli brže i bili profitabilniji od finansijske krize.

Kao dio napora da se riješi ovaj jaz u vrednovanju i da se vrate investitori koji su preplašeni zabranama dividende i porezima na neočekivane prihode od pandemije, evropski zajmodavci obećali su da će ove godine vratiti više od 120 milijardi eura dioničarima, kroz 74 milijarde eura dividendi i 47 milijardi eura otkupa dionica. U pitanju je povećanje od 54 odsto u odnosu na prethodnu godinu i daleko više nego svake godine od najmanje 2007. godine, prema podacima koje je prikupio UBS.

Jedna od najvećih distribucijskih najava ove godine bila je od UniCredita, čije su se dionice više nego udvostručile u protekloj godini. Grupa je investitorima obećala isplatu 8,6 milijardi eura, odnosno cijeli profit ostvaren u 2023. godini.

Analitičar banke Wells Fargo, Mike Mayo, rekao je da ima smisla da banke sa zdravim nivoom kapitala vraćaju novac dioničarima kada su profiti visoki.

“Da li ove banke imaju dovoljno kapitala da prežive ekstremno nepovoljan scenario? Odgovor na to pitanje sam po sebi određuje da li bi trebalo otkupiti dionice ili ne”, rekao je on.

Naslovna fotografija: Max K., Unsplash

Izvor:Financial Times/Investitor