Deutsche bank

EBA: Evropske banke su i dalje u opasnosti

Podijeli

Evropske banke još nijesu sigurne, rekao je u ponedjeljak najviši regulator EU, dvije sedmice nakon što je kolaps banke Silicijumske doline (SVB) u Sjedinjenim Državama izazvao previranja u globalnom bankarskom sektoru.

José Manuel Campa, čelnik Evropskog bankarskog autoriteta (EBA), rekao je za njemačke medije da su evropski kreditori ostali ranjivi nakon propasti SVB-a i naknadnog hitnog spašavanja Credit Suissea od strane UBS-a.

„Rizici u finansijskom sistemu ostaju veoma visoki“, rekao je za Handelsblat.

Dodao je da brzo rastuće kamate uzimaju danak.

“Ovako dramatična promjena kamatnih stopa ne samo da povećava mogućnosti bankama da zarade novac, već i rizike.”

EBA pomno prati pitanje nerealizovanih gubitaka u bilansima banaka. Takvi gubici na američkim trezorima koje drži SVB – jedna od posljedica istorijske kampanje centralnih banaka da se bore protiv inflacije povećanjem troškova zaduživanja – doprinijeli su njenom neuspjehu.

Regulator trenutno završava studiju efekata kamatnih rizika na evropske banke, na kojoj je počeo da radi na jesen.

“Istraga još nije završena, ali već danas mogu reći da ne očekujemo da ćemo pronaći velike institucije sa značajnim rizicima solventnosti koji proizlaze iz nerealizovanih gubitaka”, rekao je Campa.

Ipak, regulatori i investitori su na teškom zadatku oko potencijalnih džepova ranjivosti u bankarskom sektoru.

CNN ocjenjuje da je propast SVB-a uzrokovana gubitkom povjerenja, što je postalo samoispunjavajuće proročanstvo jer su klijenti širili uzbunu na društvenim mrežama i izvlačili gotovinu iz banke.

U međuvremenu, godine lošeg upravljanja i skandala u Credit Suisse-u učinili su je posebno izloženom širokom osjećaju nelagode u bankarskim krugovima. Konačni kolaps povjerenja među investitorima i klijentima zajmodavca doveo je do hitno posredovane prodaje UBS-u, njegovom većem švajcarskom konkurentu, jer su vlasti postajale sve zabrinutije da bi mogao propasti i izazvati širu finansijsku krizu.

Previranja su se nedavno proširila na Deutsche Bank, najvećeg njemačkog zajmodavca. Njegove dionice su u petak naglo pale jer su investitori zabrinuti da bi to mogla biti sljedeća najslabija karika.

Banka je godinama bila “problematično dijete”. Tokom protekle decenije, napravila je milijarde dolara gubitaka jer je zaostajala za većim rivalima na Wall Streetu i platila cijenu vlastitog niza skandala. Prošla je kroz nekoliko promjena strategije, velika restrukturiranja i masovna otpuštanja.

Međutim, kako ističe CNN, snažno se oporavila pod izvršnim direktorom Christianom Sewingom, prijavivši najveću godišnju dobit prije oporezivanja u 15 godina prošlog mjeseca.

Investitor

Comments are closed.