drive, driving, car, driver
Ilustracija (Samuele Errico Piccarini, Unsplash)

7 znakova da lizing automobila nije prava opcija za Vas

Podijeli

Kada ste u potrazi za automobilom, može biti teško odlučiti hoćete li ga kupiti ili ga uzeti na lizing. Kada idete na lizing, zapravo iznajmljivanje, u suštini posuđujete vozilo na određeni vremenski period — ponekad i sa ograničenim brojem kilometara. Kada kupite, taj auto je vaš, nakon što ga otplatite.

Ako ste u nedoumici oko leasinga vašeg sljedećeg automobila, možda imate dobar razlog za to. Evo nekoliko znakova da je lizing pogrešan potez i da biste umjesto toga trebali kupiti.

Granica kilometraže je preniska
Jedno od najvećih ograničenja kod najma automobila je da ga možete voziti samo određeni broj kilometara. Auto kuće obično imaju ovo ograničenje kilometraže kako bi im pomogle da procijene kolika će biti vrijednost preprodaje vozila nakon što ga vratite. Nažalost, ovo vam baš i ne pomaže.

Prema Janu Glovcu, suosnivaču Wheel Front-a, mogli bi vam biti naplaćeni dodatni troškovi za sve dodatne kilometre koje ste prešli kada vratite automobil. Ovo takođe može biti stresno ako na kraju pređete ograničenje.

Joe Giranda, direktor prodaje i marketinga u CFR Classic-u, dodao je da mnogi ugovori o lizingu automobila u SAD imaju ograničenja kilometraže od oko 10.000 do 15.000 milja (do 24.000 kilometara) godišnje. Ako iznajmljujete automobil i želite da idete na više dugih putovanja, možda nećete moći bez prelaska ograničenja.

Ali kako odrediti koliko će vam kilometara trebati godišnje?

“Uzmite svoju procijenjenu ili trenutnu kilometražu i dodajte 25% – ako to premašuje dodijeljenu kilometražu u zakupu, vjerovatno ćete na kraju dugovati naknade za kilometražu na kraju najma”, rekao je Ezra Peterson, viši direktor osiguranja u Way-u .

Osiguranje je previsoko
Kada dobijete auto, moraćete da kupite i osiguranje. Ali polise o iznajmljenim vozilima imaju tendenciju da budu skuplje, posebno kada je samo vozilo sa višom cijenom.

„Mnogi leasing ugovori zahtijevaju veće granice odgovornosti i često su mehanizam da vozila veće vrijednosti učine pristupačnijim; međutim, stope osiguranja na skuplje automobile, sa povećanim nivoom pokrića, mogu uzrokovati da premije budu 2-3 puta veće od onoga što sada plaćate”, rekao je Peterson.

Informišite se o ponudama osiguranja prije leasinga ili kupovine automobila i uporedite svoje opcije da vidite koje se bolje uklapaju u vaš budžet.

Brojevi se ne zbrajaju
Leasing može izgledati jeftinije od kupovine automobila, ali ne možete ga posjedovati nekoliko godina. Ovo dugoročno može učiniti ugovor skupljim od same kupovine automobila.

Ako ste pregledali brojke i utvrdili da je leasing više vozila tokom vremena znatno skuplji od kupovine jednog, možda bi trebalo da razmislite o kupovini.

Imajte na umu da biste mogli kupiti automobil koji ste uzimali na lizing. Možda postoje dodatne naknade, ali to treba uzeti u obzir ako već iznajmljujete automobil i želite ga kupiti umjesto toga.

Želite osjećaj vlasništva
Mnogi ljudi iznajmljuju svoje vozilo jer se ne žele ni na što dugoročno obavezati. Ali ako počinjete da se osećate kao da želite da posedujete svoje vozilo, lizing vjerovatno nije pravi potez.

„Ako želite da izgradite kapital ili više volite ideju da odmah posjedujete svoj automobil nakon nekoliko godina plaćanja“, rekao je Giranda, „leasing neće ispuniti ovu želju, budući da u suštini iznajmljujete automobil na određeni period. ”

Želite napraviti izmjene na samom vozilu
Ako ste automobilski entuzijasta koji želi modifikovati svoje vozilo, leasing vjerovatno nije najbolja ideja.

“Kada iznajmite auto, vi ga ne posjedujete. Tako da prilagođavanje uglavnom nije dozvoljeno”, rekao je Glovac.

Čak i nešto tako jednostavno kao što je dodavanje većih točkova moglo bi biti protivno ugovoru. Ako napravite bilo kakve izmjene, obično ćete morati da ih vratite na ono što su bile prije isteka roka zakupa, što znači i dodatni trošak.

Već želite da izađete iz zakupa
Još jedan znak da je leasing vašeg sljedećeg automobila pogrešan potez je da već tražite rupe u zakonu koje će vam omogućiti da ranije izađete iz zakupa.

“Postoje načini da se prijevremeno napustite zakup, ali to može biti prilično skupo, budući da ste u obavezi da izvršite plaćanja koja su prethodno ugovorena”, rekla je Renee Horne, direktorica marketinga i korisničkog iskustva u JPMorgan Chase & Co.

Ako već imate zakup, postoji nekoliko načina da se izvučete iz njega. Jedan od najboljih načina je da svoj zakup prenesete na nekog drugog, rekao je Glovac. “Ne zaboravite pitati svoju leasing kompaniju prije nego što izvršite bilo kakve promjene”, dodao je.

Većina najma automobila takođe ima klauzulu o prijevremenom raskidu, iako ćete obično i dalje morati platiti naknadu. „Ako ste unutar svojih proporcionalnih milja i vozilo je neoštećeno, ovaj jednokratni trošak može vas osloboditi obaveza iz lizinga“, rekao je Peterson.

Nijeste spremni na odgovornost
Bilo da iznajmljujete ili finansirate vozilo, važno je da istražite i da budete spremni na odgovornost i troškove korišćenja vozila.

“Postavljanje pravih pitanja unaprijed i razumijevanje zašto su važna može vam uštedjeti i nerve, a možda čak i uštedjeti nešto novca u tom procesu”, rekao je Horne. “Pobrinite se da se raspitate kvalitetno i jasno o svim troškovima, uključujući troškove unaprijed i vožnje, specijalne ponude za lizing, preostalu vrijednost, ograničenja kilometraže, dodatne naknade, trajanje zakupa i procedure na kraju najma kako biste dobili jasniju sliku o vašim opcijama leasinga.”

Ako se ipak odlučite za iznajmljivanje automobila, prvo pregovarajte.

„Učenje pregovaranja uključuje razumijevanje gdje imate prostora za manevrisanje. Fokusirajte se na pregovaranje o kapitalizovanom trošku, koji je dogovorena vrijednost automobila koja može uključivati ​​stvari kao što su porezi, naknade za vlasništvo, naknade za dozvolu i drugi troškovi koji direktno utiču na mjesečne uplate,” rekao je Horne. “Važno je temeljno pregledati ugovor o zakupu i osigurati da sve izgleda tačno na osnovu uslova koje ste pregovarali s prodavcem.”

Budite ljubazni, profesionalni i direktni kada pregovarate. I imajte na umu da godišnje doba – i koliko je traženo vozilo koje želite – može uticati na to koliko je prodavac spreman da radi sa vama.