Macy's, street, new york, people, fashion, store
Ilustracija (Foto: Vladan Raznatovic, Unsplash)

Maloprodaja nadmašila procjene Wall Streeta

Podijeli

Rezultati maloprodaje u Sjedinjenim Državama u martu su nadmašili očekivanja analitičara Wall Streeta jer su potrošači nastavili da troše uprkos okruženju viših kamatnih stopa.

Maloprodaja je za mjesec porasla za 0,7 odsto u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju podaci Biroa za popis stanovništva. Ekonomisti su očekivali povećanje potrošnje od 0,4 odsto, prema podacima Bloomberga. U međuvremenu, maloprodaja u februaru je revidirana na povećanje od 0,9 odsto, u odnosu na prethodno očitanje od 0,6 odsto.

Ovo je drugi uzastopni mjesečni rast maloprodaje, što sugeriše da je januarski iznenađujući pad od 1,1% više izuzetak nego trend.

Prodaja u martu, isključujući automobile i gas, porasla je 1 odsto, iznad konsenzusnih procjena za povećanje od 0,3 odsto.

“Snažan rast maloprodaje u martu i revizija podataka iz februara naviše će dodatno podržati stav Fed-a da nema žurbe da počne sa snižavanjem kamatnih stopa”, napisao je zamjenik glavnog američkog ekonomiste Capital Economics Endrju Hanter u bilješci klijentima u ponedjeljak.

Maloprodavci koji nijesu u trgovinama prednjačili su u porastu po kategorijama za 2,7 odsto. Najveći pad zabilježen je u trgovinama sportske i hobi opreme, gdje je prodaja pala za 1,8 odsto.

Ažuriranje o potrošačkoj potrošnji dolazi pošto je ekonomija uglavnom ostala na čvrstim osnovama do početka 2024. Konsenzusne projekcije za ekonomski rast u prvom tromjesečju su porasle, dok je tržište rada nastavilo da otvara više radnih mjesta nego što se ranije očekivalo.

Ova snaga u privredi došla je pošto su nedavni podaci o inflaciji pokazali da povećanja cijena ne popuštaju tako brzo kao što se očekivalo. Kombinacija inflacije veće od očekivane s ekonomijom koja uporno raste navela je ekonomiste koji vjeruju da Federalne rezerve mogu duže čekati da smanje kamatne stope, a da privredu ne odvedu u recesiju.

“Postoje neki uznemirujući znakovi potencijalnih prijetnji potrošačkoj moći za potrošače na donjem dijelu spektra prihoda, ali te prijetnje nijesu dovoljne da smanje ukupne podatke o potrošnji”, napisao je američki ekonomista Jefferies-a, Tomas Sajmons u bilješci za klijente u ponedeljak.

„Povjerenje u kontinuiranu snagu tržišta rada uz snažne zalihe štednje među penzionerima će se ujediniti kako bi poduprli snažnu potrošačku potrošnju u doglednoj budućnosti”, dodao je.

Izvor:Yahoo Finance/Investitor