wall street, nyse, njujorška berza
Foto: Pixabay

Rekordi na Wall Streetu: Ključni indeks na istorijskom maksimumu

Podijeli

Indeks S&P 500 zatvorio je u petak na rekordno visokom nivou, podstaknut porastom tehnoloških dionica i opkladama da će Federalne rezerve sniziti kamatne stope ove godine.

Referentni indeks zaključio je na 4.839,81, nadmašivši prethodni maksimum od 4,796,56, postignut 3. januara 2022.

Ranije na trgovačkoj sesiji, S&P 500 je dostigao unutardnevni maksimum od 4.832,17, nadmašivši prethodni rekord od 4.818,62, postignut prije više od dvije godine, 4. januara 2022. godine.

Tehničke dionice prednjačile su u trgovanju, a sektor informacionih tehnologija S&P 500 je u petak porastao 2,4%.

Dionice AI sektora su takođe porasle. Nvidia je tako skočila 4,2% na 594,51 dolara po dionici, što je novi rekord, a Meta platforme su također zatvorile dnevno trgovanje na rekordno visokom nivou skočivši 2% na 383,45 dolara.

Dow Jones Industrial Average indeks je takođe dostigao novi maksimum, dodavši 1,1% i zatvorio se na 47.863,83.

Nakon teškog početka godine, S&P 500 je preokrenuo trend i porastao oko 1,5% u 2024.

Referentni indeks je skočio 24% u 2023, a dionice su snažno ojačale na kraju godine kako je rastao optimizam da bi Fed mogao postići meko slijetanje ili smanjiti inflaciju bez ulaska u recesiju.

Fed je predvidio tri smanjenja kamatnih stopa u 2024. na svom posljednjem sastanku u 2023, što je označilo neočekivanu prekretnicu u njegovom agresivnom “krstaškom ratu” protiv inflacije. Centralna banka je takođe držala kamatne stope na čekanju treći put zaredom.

Prinosi na trezorske obveznice su skočili nakon oštrog pada u proteklih nekoliko mjeseci, s prinosom na desetogodišnje obveznice iznad 4%.

Dvogodišnji prinos je 4,41%, što je više u odnosu na zatvaranje prošlog petka od 4,14%, prema Tradewebu. To je njegov najviši nivo od sredine decembra 2023.

Komentari zvaničnika Fed-a ovog mjeseca umanjili su nade investitora u smanjenje stope do marta. Predsjednik Fed-a Atlante Rafael Bostik izjavio je u četvrtak da ne vjeruje da će centralna banka smanjiti stope do druge polovine godine. Guverner Fed-a Kristofer Voler rekao je u utorak da zvaničnici ne bi trebalo da žure sa smanjenjem stopa.

Ali u petak je predsjednik Fed-a Čikaga, Ostan Gulsbi razveselio investitore rekavši da bi centralna banka mogla da razmotri smanjenje kamatnih stopa ako inflacija nastavi da pada.

“Ako nastavimo da ostvarujemo iznenađujući napredak brže nego što je bilo prognozirano po pitanju inflacije, onda to moramo uzeti u obzir pri određivanju nivoa restriktivnosti”, rekao je Gulsbi za CNBC.