Ilon Mask, Elon Musk Berlin

Tesla traži dogovor o plaćanju 56 milijardi dolara za Ilona Maska

Podijeli

Tesla ponovo pokušava da šefu Ilonu Masku dodijeli najveću platnu pogodbu u američkoj korporativnoj istoriji, vrijednu 56 milijardi dolara.

Kompanija za električna vozila (EV) traži od dioničara da glasaju o rekordnoj plati njenog izvršnog direktora koja je utvrđena još 2018.

Međutim, sporazum je u januaru odbio američki sudija koji ga je opisao kao “nedokučivu sumu”.

Ovaj predlog dolazi samo nekoliko dana nakon što je Mask najavio planove za smanjenje više od 10% svoje globalne radne snage.

U dopisu koji je poslat zaposlenima, Mask je rekao da nema ničega što više mrzi, “ali to se mora učiniti”. ČITAJ VIŠE

Sada je njegova naknada u centru pažnje – iako predložena naknada ne uključuje platu ili bonus.
Umjesto toga, dogovorom iz 2018. godine utvrđene su nagrade zasnovane na Teslinoj tržišnoj vrijednosti koja će porasti na čak 650 milijardi dolara tokom 10 godina. Prema podacima, dionice u kompanije sada su procijenjene na 500,36 milijardi dolara.

U vrijeme donošenja presude, sudija Ketlin Mekormik iz suda u Delaveru rekla je da je dogovor o platama nepravedan prema dioničarima.

Ona je otkrila da su direktori Tesle, koji su pregovarali o dogovoru, bili “zaslijepljeni” Markovim “apela na superzvijezde” i nijesu u potpunosti obavijestili dioničare.

Odluka je razbjesnila Maska, koji je naknadno zaprijetio da će Teslino sjedište premjestiti iz Delavera u Teksas.

Tesla je u ponedeljak podnio papire tražeći od akcionara da odobre taj potez i ponovo potpišu platni paket za 2018.

Predsjednica odbora kompanije, Robin Denholm napisala je u pismu priloženom u regulatornom podnesku da “Elon nije plaćen ni za jedan svoj posao u Tesli u posljednjih šest godina…”.

”To pogađa nas, a i mnoge dioničare od kojih smo već čuli da je to suštinski nepravedno”, navela je Delholm.

Ona je takođe tvrdila da se odbor ne slaže sa presudom suda.

“Ne mislimo da ono što je Sud u Delaveru rekao doprinosi funkcionisanju korporativnog zakona”, rekla je ona.

Muskova kompenzacija za 2023. iznosila je 0 dolara, pokazuje prijava, jer milijarder ne uzima platu od kompanije i dobija kompenzaciju putem dioničkih opcija.

“Ako je to pravno preporučljivo, predlažemo da se originalni paket iz 2018. jednostavno podvrgne novom glasanju dioničara”, saopšteno je  iz kompanije, dodajući da planira da uloži žalbu na presudu.

Ponovno glasanje dolazi u nezgodnom trenutku za kompaniju koja je imala najmanji broj isporuka električnih vozila od 2022. godine.

Slaba potražnja dolazi prije tromjesečne zarade koja će biti objavljena sljedeće sedmice.

Mask takođe pokušava povratiti svoju reputaciju nakon turbulentne godine. Tesla je morao povući automobile zbog sigurnosnih razloga, Mask je bio uhvaćen i u sukobu oko antisemitske zavjere i imao je ponovljene probleme sa X, svojom platformom društvenih medija.

Ali bez obzira na to, Bloomberg i Forbes su procijenili da je Maskova neto vrijednost bila između 198 milijardi i 220 milijardi dolara u novembru 2023, što ga čini najbogatijom osobom na svijetu.