Poor people, homeless
Ilustracija (Foto: Pixabay)

U Srbiji 800.000 ljudi živi u apsolutnom siromaštvu

Podijeli

Agencije u okviru UN izradile su projekciju siromaštva u Srbiji za 2023. godinu, a podaci su pokazali da se 12,1 odsto građana Srbije, odnosno 800.000, nalazi u apsolutnom siromaštvu.

Korona virus, inflacija i rat u Ukrajini ključni su faktori koji su doprinijeli rastu siromaštva u posljednjih nekoliko godina, prenosi N1.

Psihološkinja i istraživačica Sara Bradaš iz Centra za demokratiju navodi da 800.000 građana živi u apsolutnom siromaštvu i ne mogu da zadovolje ni osnovne životne potrebe.

Samo 2,5 odsto ukupnog stanovništva prima novčanu socijalnu pomoć.

„Tek svaka peta osoba koja je u apsolutnom siromaštvu dobija novčanu socijalnu pomoć, što je jako nizak obuhvat. Takođe, mali je iznos pomoći – izračunala sam da je granica apsolutnog siromaštva za pojedinca u 2023. iznosila 17.000 dinara (145 eura), a novčana pomoć bila je niža od 11.500 dinara (98 eura). Čak i onaj mali broj koji dobija novac, nema dovoljno za podmirenje osnovnih potreba“, dodaje istraživačica za N1.

Bradaš kaže da je inflacija u Srbiji bila jako visoka, čak i kad u drugim zemljama Evropske unije nije bila, kao i da je to uticalo na porast apsolutnog siromaštva u Srbiji, čija je stopa od 2020. skočila 5,2 odsto, što pokazuje i istraživanje agencija u okviru UN.

Ekonomska nesigurnost, pokazuje istraživanje Ipsos-a, uticala je na smanjenje kupovne moći kod 63 odsto građana, glavni razlog za smanjenje jeste povećanje cijena.

Takođe, pokazuje istraživanje, više od trećine Evropljana redovno ograničava količinu hrane koju jedu, dok u Srbiji 85 odsto stanovnika traži proizvode najnižih cijena, kao i specijalne ponude.