Big Shopping Centers, Big CEE
BIG šoping centar u Beogradu (Foto: Rajko Milić, Investitor.me)

Izraelski CEE-BIG preuzima još jedan šoping centar

Podijeli

Izraelska kompanija CEE-BIG, sa amsterdamskom adresom, od decembra prošle godine mjerka firmu NEPI Real Estate Project One, vlasnika novosadskog šoping mola Promenada.

Vlasnik Big tržnih centara želi da kupi kompaniju a od potpisa ih deli odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije, koja je riješila da nastavi postupak po službenoj dužnosti, piše Forbes Srbija.

To je znak da im je potrebno dodatno vrijeme i detaljnije istraživanje, jer ocjenjuju da bi preuzimanje moglo da promijeni strukturu koncentrisanog tržišta upravljanja i raspolaganja modernim maloprodajnim prostorom u Novom Sadu. Napominju da bi spajanje moglo značajno da uveća stepen koncentrisanosti na ovom tržištu.

CEE Big je vlasnik i najvećeg crnogorskog šoping centra Big Fashion u Podgorici, a, kako je ranije najavljeno, planiraju da grade i objekte u Nikšiću i Kotoru.

CEE-BIG posluje u okviru izraelske grupe koja se bavi razvojem koncepta otvorenih tržnih centara, a pod krajnjom je kontrolom društva BIG Shopping Centers Ltd, sa sjedištem u Izraelu.

U Srbiji posluju od 2008. godine, preko brojnih privrednih društava, a vlasnik su maloprodajnih parkova: BIG Fashion Mall & Park Beograd, BIG Novi Sad, BIG Fashion Outlet Inđija, BIG Pančevo, BIG Rakovica, BIG Zrenjanin, BIG Kruševac, BIG Fashion Kragujevac, BIG Pazova, BIG Obrenovac i BIG Kraljevo.

U Novom Sadu, na Sentandrejskom putu, posjeduju objekat od 45.500 kvadrata. Komisija napominje da BIG grupa kontroliše i društvo AFI Properties LTD, koje u Srbiji vodi Airport City Beograd, AFI Skyline i Business Garden.

S druge strane, NEPI je pod kontrolom društva Ne Property B.V, sa sjedištem u Amsterdamu i bavi se iznajmljivanjem vlastitih ili iznajmljenih nekretnina. Ukratko, njegova jedina stvarna djelatnost je upravljanje tržnim centrom Promenada u Novom Sadu. Otvoren je 2018. godine i prostire se na oko 48.900 kvadrata.

Firme su već potpisale pismo o namjerama koje potvrđuju volju Big grupe da proširi portfolio nekretnina u Srbiji. Potpisali su ga 6. decembra prošle godine.

„Na osnovu dostavljenih podataka o visini ukupnih prihoda koje su svi učesnici u koncentraciji ostvarili na svjetskom tržištu i tržištu Republike Srbije, Komisija je zaključila da je postojala obaveza prijave koncentracije, jer je ukupan prihod učesnika veći od iznosa koji su propisani članom 61. Zakona“, navodi Komisija za zaštitu konkurencije.

Sada je pred nadležnima da definišu relevantno tržište, a podnosilac zahteva i potencijalni kupac ima svoje mišljenje. CEE-BIG smatra da bi se moglo definisati kao tržište upravljanja i raspolaganja modernim maloprodajnim prostorom u tržnom centru tradicionalnog formata, ali da ga treba definisati na nivou tržnih centara odvojeno od maloprodajnih parkova. U tom slučaju ne bi bilo preklapanja učesnika u koncentraciji, jer je po njima Promenada tradicionalni tržni centar, dok je Big Novi Sad maloprodajni park.

Izvor:Forbes Srbija/Investitor