NFC, paying, payment, card, apple pay, google pay, mobile pay
Ilustracija (Foto: CardMapr.nl, Unpslash)

Može li PayPal preživjeti Appleov brzi uspon u digitalnim plaćanjima?

Podijeli

U protekle tri godine, Apple Pay je pokazao nevjerovatnu ekspanziju na sceni digitalnog plaćanja. Procjene do 2024. godine ukazuju na preko 640 miliona korisnika. Rastući od 2022. godine, kada je otkriveno da imaju 507 miliona korisnika širom svijeta, odražava njihovu opštu popularnost i prihvaćenost.

Samo preko 45,4 miliona Amerikanaca koristilo je Apple Pay za kupovinu u proteklom mjesecu. Besprijekorno uklapanje Apple Pay-a s Appleovim ekosistemom proizvoda pomaže u objašnjavanju ove značajne korisničke baze, što je dokaz njene inkorporacije u svakodnevni život potrošača.

Apple Pay, koji je dostupan i preko nekoliko crnogorskih banaka, omogućava brze, sigurne, povjerljive transakcije na mreži, u aplikacijama i u trgovinama. Apple Cash (samo za SAD) vam omogućava da šaljete i primate novac od prijatelja i porodice. A kada plaćate Apple Pay-om, možete odabrati i koristiti beskontaktne nagradne kartice koje se nalaze u digitalnom novčaniku.

Obim transakcija Apple Pay-a – usluga obrađuje preko 1,8 milijardi transakcija kvartalno – takođe je zapanjujuća informacija. Ovo pokazuje porast od 40% u odnosu na prethodnu godinu u korist Apple Pay među korisnicima, naglašavajući njihovu sklonost ka tome. Sa 92% svih plaćanja u američkoj industriji mobilnih debitnih novčanika, dominacija usluge je posebno jasna. Više od 90% maloprodajnih objekata u SAD-u i 60% trgovaca širom svijeta prihvataju Apple Pay, što dodatno pokazuje njegovo široko prihvaćenost.

Sa velikim prodorom na tržište u važnim oblastima, prihvatanje Apple Pay-a se povećava. 63% potrošača u Velikoj Britaniji koristi Apple Pay za lične transakcije, a 27% to radi za online plaćanja. Od američkih potrošača, 43,5% ima uređaj (pametni telefon, sat i slično) koji omogućava Apple Pay. Sa 5.480 banaka koje su pružale Apple Pay od 2020. godine, broj banaka koje podržavaju ovu tehnologiju na globalnom nivou je takođe dramatično porastao.

Predviđa se da će trend širenja Apple Pay-a nastaviti juriti naprijed. Predviđeno da će do 2024. godine biti 51,5 miliona i 56,7 miliona do 2026. godine, broj korisnika u SAD će odražavati 19,7% stanovništva.

Borba PayPal-a

S druge strane, PayPal je imao velikih poteškoća da zadrži svoju nadmoć u sektoru digitalnih plaćanja, posebno s obzirom na žestoku konkurenciju rivala koji se brzo šire i umnožavaju. Besprijekorna interakcija Apple Pay-a sa Apple ekosistemom i sofisticirane sigurnosne funkcije — koje nude bolje korisničko iskustvo — pokreću ovaj eksplozivni razvoj.

Tehnološke prepreke su takođe učinile PayPal manje sposobnim da se uspješno takmiči protiv rastuće konkurencije. PayPal nije uspio držati korak s ovim razvojem, za razliku od Apple Paya, koji pruža poboljšanu biometrijsku autentifikaciju i koherentnije korisničko iskustvo na svim uređajima. Strateške greške, uključujući neadekvatno uvođenje proizvoda i akvizicije, dodatno su otežale širenje tržišta. Iako je PayPal radio na proširenju svoje ponude i inovacijama, ovi napori nijesu rezultirali značajnom konkurentskom prednošću.

Nadalje, na reputaciju PayPal-a utiču povjerenje potrošača i zabrinutost za sigurnost. Dok je Apple Pay-u veliki naglasak na privatnost i sigurnost povećao njegovu pouzdanost, sigurnosni događaji visokog profila izazvali su zabrinutost među potrošačima.

Fokusirajući se na rast svojih usluga i ulaganje u nove tehnologije kako bi povratio svoju konkurentsku prednost, PayPal i dalje ostaje glavni učesnik na sceni digitalnih plaćanja uprkos ovim preprekama. PayPal će, međutim, morati da riješi svoje tehnološke nedostatke, poboljšati korisničko iskustvo i ponovo uspostavi povjerenje potrošača kroz bolje sigurnosne politike, ako želi da ostane relevantan. Ovo je veliko pitanje, jer je sticanje povjerenja i kredibiliteta kada se jednom izgubi, nevjerovatan podvig u finansijskoj industriji.

PayPal-ova nedavna zarada

PayPal je 30. aprila 2024. objavio povećanje prihoda od 9% na 7,7 milijardi dolara, što je pokazalo veliki uspjeh kompanije uprkos promjenama kursa. Sa stanovišta valuta, ovo povećanje je iznosilo 10%. Porastao za 14% na 403,9 milijardi dolara, ukupni obim plaćanja (TPV) pokazuje snažan angažman korisnika platforme i aktivnost transakcija.

Odražavajući dobru kontrolu troškova i povećanu profitabilnost, zarada po dionici (EPS) skočila je za 27% na 1,08 dolara. Operativne marže su takođe poboljšane; Ne-GAAP marže su porasle za 84 bazna poena, a GAAP marže za 98 baznih poena, što ukazuje na povećanu operativnu efektivnost. Ostvarujući 1,8 milijardi dolara slobodnog novčanog toka, kompanija je takođe pokazala značajnu likvidnost i kapacitet za reinvestiranje ili vraćanje kapitala vlasnicima.

Ipak, postoje neke problematične tačke. Samo 4% na 3,5 milijardi dolara bilo je povećanje marže transakcije u dolarima, što implicira mogući pritisak na transakcijske marže kao rezultat većih troškova ili konkurentnih cijena. Iako su netransakcioni troškovi smanjeni za 2%, ključno je pratiti ukupnu strukturu troškova kako bi se spriječilo da smanjenje ometa buduće inicijative proširenja. Aktivni računi su pali za 1% na 427 miliona, možda kao odgovor na dalju zasićenost tržišta ili konkurentnost. Sporije od povećanja od 11% u prvom kvartalu, projekcija rasta prihoda za drugi kvartal 2024. iznosi otprilike 6,5% do 7% na valutno neutralnoj osnovi, što ukazuje na usporavanje zamaha rasta. Nadalje, za 2024. godinu se očekuju stabilni makroekonomski i potrošački uslovi – svaki negativan razvoj događaja bi uticao na poslovanje PayPal-a.

Odražavajući dobro upravljanje i poslovanje, PayPal-ovi podaci za prvi kvartal 2024. otkrivaju ukupan solidan prihod, zaradu po akciji i slobodni novčani tok. Ipak, mali porast transakcijskih marži i mali pad aktivnih računa ukazuju na područja koja zahtijevaju pažnju i akciju. Buduća ekspanzija će se oslanjati na razumna ulaganja među makroekonomskim i konkurentskim ograničenjima, kao i na stalne inovacije. To je velika kocka.

Ekosistemi su u modi

Apple nije jedina kompanija koja koristi svoj ekosistem kako bi iskoristila svoje proizvode. Drugi tehnološki divovi poboljšavaju svoju robu i pružaju besprijekorno korisničko iskustvo, čime grade lojalnost brendu i zadržavanje kupaca. Kombinujući Microsoftov Office Suite sa alatima kao što su OneDrive i Teams, Microsoft gradi snažno okruženje za kompanije koje povećava učinak i timski rad. Povezivanjem Prime članstva s pogodnostima kao što su Prime Video, Prime Music i brža isporuka, Amazonove veze ekosistema poboljšavaju korisničko iskustvo i privlače vanjske dobavljače. Samsung Galaxy pametni telefoni stupaju u interakciju s njihovom trgovinom aplikacija i Samsung Cloud-om kako bi pružili besprijekoran prenos podataka i interakciju s uređajem. Samsung Cloud sa solarnim panelima, Powerwall uređajima i Supercharger mrežom, Tesla stvara ekosistem oko svojih električnih automobila koji nudi samoodrživi izvor energije koji poboljšava privlačnost njegovih automobila. Ovi sistemi stvaraju koherentna, povezana iskustva koja inspirišu lojalnost potrošača i veću upotrebu roba i usluga.

Iako je PayPal stvorio značajan finansijski ekosistem, uključujući Venmo, PayPal Credit, Braintree i Xoom, on zaostaje za kombinovanim ekosistemima tehnoloških divova kao što su Google, Amazon i Microsoft. Ove kompanije pružaju koherentnije i šire ekosisteme, lako kombinujući širok spektar alata, softvera i uređaja, poboljšavajući korisničko iskustvo i lojalnost. PayPal-ov ekosistem, s druge strane, ograničava njegovu cjelokupnu konkurentsku prednost, čak i ako je jak u bankarskom sektoru, budući da mu nedostaje generalnija, povezana integracija uređaja i usluga uočena kod njegovih rivala.

Apple protiv PayPal-a

Appleovo besprijekorno korisničko iskustvo dolazi od jednostavnog interfejsa i glatke interakcije između njegovih proizvoda. Koristeći tehnologije kao što su Face ID i Touch ID, daje sigurnost i privatnost veliku težinu. Apple ide naprijed u pronalasku uvijek uvodeći svježe tehnologije i rutinska ažuriranja. Snažan imidž brenda i uspješni marketinški napori pomažu da se objasni reputacija vrhunske, pouzdane kompanije, koja stoga neguje veliku lojalnost potrošača.

Appleova posebna konkurentska prednost i rastući fintech igrači kao što su Square i Google Pay izazov sa kojim se suočava PayPal će uzrokovati velike poteškoće. Među tehnološkim poteškoćama su problemi s skalabilnošću i sporija brzina inovacija od Appleovog eksplozivnog rasta. Strateške greške, uključujući i izgubljene prilike, naštetile su njegovoj tržišnoj poziciji. Dalji izazovi PayPal-a, posebno s obzirom na Apple-ov solidan sigurnosni rekord, događaji koji su uticali na povjerenje potrošača i zabrinutost za sigurnost ometali su razvoj PayPal-a. Ovi elementi, zajedno, pokazuju izazove PayPal-a u održavanju svoje konkurentske prednosti.

Tržišni uticaj

Iako su, na različite načine, Apple Pay i PayPal iz temelja promijenili tržište i raspoloženje investitora. Appleove dioničke performanse i tržišni udio poboljšali su se zbog Apple Pay-ove eksplozivne ekspanzije i integracije unutar Appleovog ekosistema, čime se naglašava njegova rastuća nadmoć u sektoru digitalnih plaćanja.

PayPal je, s druge strane, svjedočio sporijoj ekspanziji i suočava se sa oštrom konkurencijom Apple Paya i drugih fintech kompanija, što je uticalo na njegovu tržišnu poziciju i povjerenje investitora čak i svojim uspostavljenim prisustvom.

Uz inovacije, jaku lojalnost brendu i očekivanu ekspanziju, Apple Pay ima svijetlu budućnost. S druge strane, PayPal-ovo gledište je opreznije; potrebna im je brža strateška promjena i jače sigurnosne politike kako bi povratili konkurentsku prednost. Ovi razvoji pokazuju promjenjivu scenu plaćanja, Apple Pay spreman za veći rast dok PayPal pregovara o poteškoćama da zadrži svoj tržišni udio.

Izgledi

Gledajući unaprijed, Apple Pay i PayPal imaju različite planove i očekivanja. Putem strateških poboljšanja, poboljšanih sigurnosnih protokola i tehnoloških inovacija kako bi se suprotstavili rastućoj konkurentnosti i obnovili povjerenje investitora, PayPal nastoji da vrati svoju prednost. S druge strane, predviđa se da će Apple Pay zadržati svoju nadmoć jer ga podržavaju stalne inovacije i jaka lojalnost brendu.

Ova dinamika implicira moguće promjene na tržištu i razvoj obrazaca za veći fintech sektor. Da bi se uspješno nadmetala, druge kompanije bi mogle odgovoriti ubrzavanjem vlastitih izuma i strateških saveza. Ova konkurentska scena će vjerovatno podstaći razvoj i promjene u ponašanju i preferencijama kupaca na tržištu digitalnih plaćanja.

U zaključku, Appleova dominacija u sektoru digitalnih plaćanja je jasna jer neprimjetno integriše Apple Pay u svoj ekosistem, nudeći vrhunsko korisničko iskustvo, sigurnost i stalne inovacije. U međuvremenu, PayPal se bori da održi korak, suočavajući se sa intenzivnom konkurencijom, tehnološkim izazovima i strateškim pogrešnim koracima koji su uticali na njegovu tržišnu poziciju i povjerenje investitora.

Ova situacija postavlja kritično pitanje za budućnost: Može li PayPal inovirati i strateški se okrenuti kako bi povratio svoju konkurentsku prednost ili će Apple Pay nastaviti da širi jaz, preoblikujući pejzaž digitalnih plaćanja? Kako se fintech industrija razvija, napredovaće samo oni koji se brzo prilagode.