fintech, mobile payment, nfc

Turbulencije na tržištu, inflacija i rast kamata smanjili investicije u fintech industiji

Podijeli

Globalne investicije u fintech pale su u prvoj polovini 2022. jer su se investitori borili s geopolitičkom neizvjesnošću, turbulencijama na tržištima, rastućom inflacijom i sve višim kamatnim stopama.

Prema izvještaju KPMG-a “Pulse of Fintech”, ukupne investicije u fintech pale su sa 111,2 milijarde dolara u drugoj polovini 2021. na 107,8 milijardi dolara u prvoj polovini 2022.

Kompanija napominje da su u azijsko-pacifičkom regionu ukupne fintech investicije više nego udvostručene sa 19,2 milijarde dolara u drugoj polovini 2021. na rekordnih 41,8 milijardi dolara u prvoj polovini 2022. godine, pri čemu je Block Inc. akvizicija Afterpay-a sa sjedištem u Australiji činila više od polovine od tog iznosa.

U međuvremenu, oba regiona Amerike i Evrope, Bliskog istoka i Afrike (EMEA) zabilježili su značajan pad investicija u fintech sa 59,7 milijardi dolara na 39,4 milijarde dolara i sa 31,6 milijardi dolara na 26,6 milijardi dolara.

Uprkos nedavnom padu finansiranja, Nikol Valentajn, fintech direktorka Centra za finansijska tržišta Instituta Milken, vjeruje da je ovaj sektor “otpor na recesiju”.

“I dalje ću koristiti svoje fintech proizvode i rješenja tokom nadolazeće recesije. Svi inovatori u fintech-u koji se još razvijaju i rješavaju probleme koji, to je nešto iz čega će izaći sljedeći jednorog”, kazala je Valentajn za FOX Business.

Kada je riječ o ulaganju u fintech, Valentajn ističe zapadnoafričke kompanije koje “rješavaju velike probleme, lako mogu proširiti svoja rješenja i imaju iskusan tim iza sebe”.

Ona vjeruje u budućnost fintech kompanija u ranoj fazi.

“Predviđam da će biti mnogo fintech kompanija u ranoj fazi koje će izaći iz ovog teškog vremena. Kriza i teška vremena su majka izuma. Bićemo svjedoci kako mnoge inventivne fintech kompanije uspješno rješavaju probleme”, dodala je ona.

Kako su procjene pod pritiskom, Anton Rudenklau, globalni šef za inovacije finansijskih usluga i fintech kompanije KPMG International, upozorava da će investitori biti fokusirani na novčani tok, rast prihoda i profitabilnost, što će nekim firmama u tom prostoru otežati prikupljanje sredstava.

“Aktivnosti na spajanju i preuzimanju bi, međutim, mogle doživjeti porast jer fintech-ovi koji su u poteškoćama gledaju na prodaju umjesto da kontrolišu pad, korporativni i privatni investitori se trude da iskoriste bolje cijene, a dobro kapitalizovani fintech-ovi pokušavaju izvući konkurenciju,” dodao je Rudenklau.

Oblasti u kojima KPMG očekuje da će fintech investicije ostati otporne uključuju plaćanja između preduzeća, automatizaciju sajber-sigurnosti i analitiku zasnovanu na podacima.

banner konkurs ministarstvo kulture i medija