Sunčani grad Nikšić, Big Fashion Nikšić, shopping mall center
Foto: Katalog EPCG

Nikšički City kvart: Šoping centar Big Fashion za privlačenje investitora u nekadašnju industrijusku zonu

Podijeli

Autorski tim koji čine Srđan Tadić, Aleksandar Marsenić i Bojan Vlahović osvojio je prvu nagradu u vrijednosti od 50.000 eura za za idejno arhitektonsko rješenje stambeno-poslovnog kompleksa “Sunčani grad” u Nikšiću.

U pitanju je trenutno neiskorišćeni prostor od oko 400.000 metara kvadratnih u neposrednoj blizini nikšićke Željezare, na periferiji grada, koje je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) stekla kupovinom susjedne fabrike.

Kako je saopšteno prilikom potpisivanja memoranduma o razumijevanju za projekat „Sunčani grad“ između Opštine Nikšić i EPCG, stekli su se uslovi da se krene u realizaciju pomenutog projekta.

Jedan od prvih investitora u Sunčani grad, prema ranijim najavama, biće izraelska kompanija BIG CEE, vlasnik više šoping molova u Podgorici (Big Fashion, City Mall, The Capital Plaza), koja bi u budućem nikšićkom kompleksu trebalo da otvori šoping centar Big Fashion.

Prvi korak ka realizaciji ovog višemilionskog projekta bio je konkurs za idejno rješenje kompleksa, a proces bi trebalo da bude ubrzan nakon nedavne odluke Vlade da usvoji Prostornog urbanističkog plana (PUP) Opštine Nikšić. Time su se stekli uslovi za investicije BIG CEE-a ali i Lidla, koji je u Nikšiću ranije kupio lokaciju za svoj supermarket. ČITAJ VIŠE

Upravo se od izraelske kompanije očekuje da privuče i ostale investitore u “Sunčani grad”, čime bi Nikšić dobio moderni rezidencijalno-poslovni kompleks, sličan onom u Podgorici. Tamo je je tadašnji Delta City (sadašnji Big Fashion) pomogao da se od industrijske zone napravi jedan od najatraktivnijih prostora za život i biznis u Glavnom gradu.

Mira Nikolić, saradnik na pripremi projekta iz Agencije za projektovanje i planiranje kazala je prilikom potpisivanja memoranduma da Opština na ovaj način želi da da novu šansu prostoru pored Željezare.

„Prvo ćemo imati jedan poslovno stambeni kompleks koji može da ima od 500 do 1.000 stambenih jedinica. To možemo slobodno nazvati novim malim gradom koji će da ima sve što je potrebno za jednu živu zajednicu (igralište, vrtiće, sportski tereni, bazen, poslovni sadržaji)“, istakla je Nikolić.

EPCG planira da sličnu ponudu uputi i drugim zainteresovanim državnim institucijama, kao što su Ministarstvo prosvjete, MUP, Ministarstvo zdravlja.

„To će značiti jedan novi pogled na grad Nikšić, značiće razvoj i modernizaciju ovog grada. EPCG će snositi troškove za ovu investiciju i prvi korak jeste da se napravi jedna vizuelizacija tog prostora, zaključio je predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović u septembru 2023, kada je potpisan memorandum.

U nastavku teksta donosimo rendere pobjedničkog rješenja za Sunčani grad a cijelu prezentaciju možete pogledati OVDJE (PDF). Više informacija o “Sunčanom gradu” pronađite na zvaničnom sajtu projekta.

Sunčani grad Nikšić
Projektovani izgled “Sunčanog grada” (Foto: Katalog EPCG)
Sunčani grad Nikšić
Skica “Sunčanog grada” (Foto: Katalog EPCG)