BIG CEE Shopping Centers
BIG šoping centar u Beogradu (Foto: Rajko Milić, Investitor.me)

Izraelski BIG platio 31 milion eura više da bi sebi postao jedina konkurencija

Podijeli

BIG-ova agresivna strategija širenja portfolija u Srbiji nastavljena je kupovinom tržnog centra Promenada u Novom Sadu. Da je srpsko tržište za BIG atraktivno, govori činjenica da BIG grupa na kraju 2023. generiše 51,6 odsto ukupnih prihoda iz Srbije, dok je u 2022. doprinos Srbije bio tek 9,2 odsto, piše Bloomberg Adria.

BIG ovom transakcijom želi da učvrsti izvor prihoda iz Srbije čitavoj grupi, pa je strateška odluka potpomognuta i kreditom koji je BIG dobio od EBRD-ja od 100 miliona eura.

Kupovinom Promenade, BIG postaje vlasnik skoro svih mjesta kupovine u Novom Sadu, jer je već vlasnik njenog dosadašnjeg glavnog konkurenta za privlačenje kupaca – BIG ritejl parka.

BIG je vlasnik i nekoliko crnogorskih šoping centara, među kojima je i najveći – Big Fashion, nekadašnji Delta City. Osim njega, izraelska kompanija je stekla vlasništvo i nad susjednim City Mallom, kao i velikim rezidencijalno-poslovnom kompleksu The Capital Plaza.

Promenada imala manji udio u portfelju dosadašnjeg vlasnika

Dosadašnji vlasnik Promenade, NEPI Rockcastle, u svom portfoliju u Adria regionu ima Arena centar u Zagrebu. Prema internoj procjeni vrijednosti cijelog portfolija na nivou grupe – Promenada ima najmanje učešće, od svega dva odsto, dok Arena centar doprinosi sa četiri odsto.

Kada se posmatra ovaj parametar, ne iznenađuje napuštanje tržišta Srbije, odnosno odluka da Promenada bude prodata za 177 miliona eura. Štaviše, NEPI je ovom transakcijom uspio da ostvari veću prodajnu cijenu nego što je procijenjena vrijednost Promenade od 145,6 miliona eura, prema podacima NEPI-ja za 2023. godinu.

S druge strane, BIG je dobio tržni centar koji je potpuno popunjen i čiji je prihod po kvadratnom metru površine porastao za 11 odsto godišnje u 2023. godini i godinama unazad bilježi rast prihoda po kvadratnom metru.

Ukoliko Promenadu uporedimo sa najvećim tržnim centrima u Srbiji, u 2023. godini je ostvarila sličan nivo prihoda po kvadratnom metru kao Galerija u Beogradu.

Doduše, treba uzeti u obzir da je Galerija i dalje u fazi rane penetracije tržišta pa nije potpuno popunjena. To najbolje pokazuje i strmoglavi rast ostvarenog prihoda po kvadratnom metru nekoliko godina unazad i može se očekivati da će se taj rast nastaviti u narednim periodima.

Beogradski tržni centar Ušće i u 2023. ostvario je najveći prihod po kvadratu kao što je bio slučaj i 2022, kada je njegov kvadrat najviše zarađivao u odnosu na regionalne tržne centre.

Kao što je pomenuto, NEPI sada ostaje vlasnik jednog tržnog centra u Adria regionu, Arene centar u Zagrebu, koji godinama prihoduje po kvadratnom metru više nego Promenada, s tim da Arena centar zauzima i veću površinu nego Promenada, oko 68.000 metara kvadratnih naspram 49.200 kvadrata Promenade.