BIG Shopping Centre, BIG CEE

Stižu i u Crnu Goru: BIG Shopping Center obezbijedio 55 miliona eura za širenje na Balkanu

Podijeli

Izraelska kompanija BIG Shopping Centers Ltd, kontrolni akcionar (~95%) BIG CEE-a, uspješno je obezbijedio 205 miliona NIS (oko 55 million eura) kroz emisiju obezbeđenih obveznica na izraelskoj berzi hartija od vrijednosti putem refinansiranja tri šoping centra u Srbiji, objavljeno je iz kompanije.

Obveznice imaju ponderisanu prosječnu ročnost od 6,6 godina (oktobar 2029), nijesu povezane sa bilo kojim indeksom i nose efektivnu godišnju kamatnu stopu od 1,495%, sa LTV raciom od 70%.

BIG Group, kako je saopšteno, namjerava da upotrijebi sredstva prikupljena putem ove emisije za dalju ekspanziju u Srbiji i regionu Balkana, a prema nezvaničnim saznanjima, u planu je i širenje na crnogorsko tržište, kroz preuzimanje najvećeg šoping mola Delta City.

“Veoma smo ponosni zbog povjerenja koje je izraelsko tržište iskazalo prema našim izuzetnim nepokretnostima u Srbiji, što se vidi kroz odličnu realizaciju sredstava koja je prikupila Grupa”, rekao je Alon Bargiora, finansijski direktor BIG CEE Srbija.

BIG CEE Group je jedan od vodećih investitora u maloprodajne objekte, sa portfolijom od devet šoping centara u Srbiji i četiri dodatna stambena, poslovna i logistička projekta.

Izraelski mediji su nedavno objavili informaciju da je BIG “u naprednim pregovorima i da će steći 100 odsto akcijskog kapitala ciljane kompanije osnovane u Crnoj Gori koja posjeduje aktivan trgovački centar u Crnoj Gori”.

“Taj centar godišnje generiše neto prihod od 7,6 miliona eura, a vrijednost ugovorene imovine je 95 miliona eura. Završetak transakcije podliježe potpisivanju konačnog i obavezujućeg sporazuma za koji se očekuje da će uključiti niz prethodnih uslova, uključujući završetak bankarskog finansiranja i dobijanje odobrenja od Agencije za zaštitu konkurencije u Crnoj Gori”, prenijeli su.

Delta City trenutno je u vlasništvu najvećeg afričkog investicionog fonda Hyprop Investments.