job, business, deal, handshake, office
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Podravka preuzima agrobiznis Fortenove u Hrvatskoj

Podijeli

Hrvatska Fortenova grupa završila je prodaju svog agrobiznisa, a novi vlasnik Poslovnog područja poljoprivreda Fortenova grupe postaje Podravka.

Iz Grupe su objavili da je, nakon procjene obavezujućih ponuda, njihova ponuda bila sveukupno najbolja.

U skladu sa tim, između kompanija je potpisan ugovor o ekskluzivnom pregovaranju na osnovu kog će Fortenova grupa proces pregovora o sklapanju kupoprodajnog ugovora nastaviti samo s Podravkom.

“U ispitivanje interesa prodaje Poslovnog područja poljoprivreda krenuli smo sa željom da maksimizujemo vrijednosti i identifikujemo potencijalne partnere koji će garantovati razvoj i održivost ove nacionalno važne djelatnosti i osigurati dalji razvoj poslovanja i zaposlenosti, s rezultatom privrednog napretka cijelog regiona Slavonije i Baranje”, rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

U Podravki su, kako je dodao, pronašli upravo takvog partnera za Fortenovine poljoprivredne kompanije.

“Dodatna prednost Podravke je činjenica da bismo s njom dobili strateškog partnera koji će PIK Vrbovcu i sistemu Fortenova grupe nastaviti da osigurava kvalitetnu domaću sirovinu za dalju preradu i proizvodnju. Stoga sam siguran da smo odabirom ekskluzivnog pregovaranja o detaljnim uslovima kupoprodajnog ugovora s Podravkom, donijeli najbolju moguću odluku ne samo za poljoprivredne kompanije i naše zaposlene, nego i za sve druge”, ocijenio je Peruško.

Poslovno područje poljoprivreda Fortenova grupe obuhvata kompanije Belje, PIK Vinkovci, Vupik, Energija Gradec, Belje Agro-Vet i Felix.

Iz Fortenove navode da ovime polugodišnji proces odabira strateškog partnera za poljoprivredno poslovanje Fortenova grupe ulazi u završnicu, a po sklapanju kupoprodajnog ugovora, za dovršetak transakcije biće potrebno završiti i uobičajena regulatorna odobrenja nadležnih tela za zaštitu tržišne konkurencije.