pwc
Ilustracija (Foto: Adriano Ruiz, Unsplash)

Kina kažnjava PwC sa 62 miliona dolara zbog uloge u kolapsu Evergrandea

Podijeli

Kineski regulatori udarili su PwC-ovu revizorsku jedinicu u kontinentalnoj Kini šestomjesečnom obustavom poslovanja i rekordnom kaznom od 441 milion juana (62 miliona dolara), zbog revizije poslovanja China Evergrande Group, problematične firme koja se bavi razvojem nekretnina.

Kinesko regulatorno tijelo za hartije od vrijednosti (CSRC) saopštilo je u petak da je njegova istraga otkrila da je PwC Zhong Tian LLP pomogao u prikrivanju i „čak i opravdavanju“ prevare Evergrandea, dok je revidirao godišnje rezultate poslovanja tokom 2019. i 2020. godine.

“PwC je ozbiljno narušio osnovu zakona i dobre vjere i oštetio interes investitora”, navodi se u saopštenju kineske Regulatorne komisije za hartije od vrijednosti.

Kineske vlasti ispituju ulogu PwC-a u računovodstvu Hengda Real Estate, ćerke firme Evergrande-a, otkako je CSRC u martu optužio investitora za prevaru od 78 milijardi dolara u periodu od dvije godine do 2020.

Obustava poslovanja i novčane kazne najteža su kazna koju je ikada primila računovodstvena firma “Velike četvorke” u Kini i dolaze u pozadini egzodusa klijenata i otpuštanja u firmi posljednjih mjeseci.