mobile pay, smart pay, POS
Ilustracija (Foto: Jonas Leupe, Unsplash)

Wero postaje prvo evropsko jedinstveno rješenje plaćanja

Podijeli

Wero, novi digitalni novčanik pokrenut u okviru Evropske inicijative za plaćanje (EPI), sada je operativan u Njemačkoj, Belgiji i Francuskoj, omogućavajući prekogranična plaćanja širom Zapadne Evrope.

Uz podršku 16 evropskih banaka i dva provajdera, uključujući BNP Paribas SA, Deutsche Bank AG i Worldline AG, ima za cilj da postane prvo panevropsko rješenje za plaćanje za jedinstveno tržište, u skladu sa strategijom jedinstvenog bankarskog sektora.

EPI je sebe opisao kao “igrača iz Evrope koji je posvećen ponudi suverenog rješenja plaćanja za sve potrošače na kontinentu”, u saopštenju za javnost iz Brisela.

“Pokretanje Wero-a označava važan korak ka jačanju finansijske nezavisnosti Evrope. Dalje funkcionalnosti će uslijediti, uspostavljajući Wero kao centralno rješenje za sve transakcije”, kazao je predsjedavajući EPI-ja, dr Joachim Schmalzl.

“Naš cilj je održivo izgraditi ovo inovativno rješenje, utirući put sigurnoj i efikasnoj budućnosti digitalnog plaćanja u Evropi”, dodao je.

Wero servisi

Euronews podsjeća da je Evropska inicijativa za plaćanje (EPI) u oktobru 2023. godine kupila mrežu plaćanja za e-trgovinu iDeal u Holandiji i fintech kompaniju Payconiq International u Luksemburgu. Ova akvizicija ima za cilj isporuku jedinstvene šeme trenutnog plaćanja i platforme za Evropu.

EPI je u julskom saopštenju za javnost najavio da će se njegova prva usluga fokusirati na transakcije od osobe do osobe, omogućavajući korisnicima da prenesu sredstva u roku od 10 sekundi koristeći telefonski broj, adresu e-pošte ili QR kod generisan u aplikaciji, bez potrebe za IBAN-om.

Ova usluga funkcioniše kao direktno zaduženje između banaka i dostupna je 24 sata dnevno bez dodatnih troškova.

Wero takođe pruža korisnicima potpuni pregled stanja na računu i potrošnje u realnom vremenu, omogućavajući sigurno i praktično upravljanje plaćanjem.

Prvobitno pokrenut sa njemačkim Sparkassen i Volksbanken Raiffeisenbanken, od tada se proširio na Deutsche Bank i sada je dostupan u Belgiji i Francuskoj.

Usluge plaćanja za mala preduzeća biće uvedene putem internetskih faktura pomoću QR kodova 2025. godine, nakon čega će uslijediti podrška za plaćanje u trgovinama 2026, zajedno s funkcijama kao što su “kupi sada, plati kasnije” i druge prilagođene usluge.

Međutim, Wero ostaje privatna inicijativa i ne može zamijeniti javni novac, kao što je digitalni euro Evropske centralne banke (ECB).

Izazovi u nadmetanju sa američkim rivalima

Hitnost razvoja nezavisne evropske usluge prekograničnog plaćanja intenzivirala se posljednjih godina, posebno nakon obustave usluga Visa i Mastercard u Rusiji kao odgovor na invaziju na Ukrajinu 2022.

Ova situacija je razotkrila ranjivost u oslanjanju Evrope na eksterne, neevropske platne sisteme, naglašavajući potrebu za većim finansijskim suverenitetom.

Wero, sa svojim mogućnostima trenutnog plaćanja i podrškom velikih evropskih banaka, ima čvrstu osnovu da izazove američke kolege kao što su Visa, Mastercard i PayPal.

Međutim, može se suočiti sa značajnim preprekama u postizanju ovog nivoa takmičenja. Da bi uspio, Wero će morati da podstakne široko prihvatanje od strane potrošača i proširi svoje usluge na više evropskih tržišta.

Da bi se to postiglo, vjerovatno će biti potrebno vrijeme i strateški rast kako bi se efikasno takmičili sa američkim kolegama.

Martina Weimert, izvršna direktorica EPI-ja, izjavila je da bi bilo “veoma drsko” označiti Wero kao izazivača, opisujući firmu kao “neku vrstu startapa”.