house, home, real estate, villa
Ilustracija (Max Vakhtbovych, Pexels)

Da li je ovo najpovoljnija zemlja u Evropi za kupovinu kuće?

Podijeli

Najpristupačnija zemlja u Evropi za kupovinu kuće, u odnosu na prosječan prihod, je Danska – prema novom izvještaju BestBrokers.com-a.

Prosječna cijena nekretnine od 100 kvadratnih metara jednaka je 114 neto plata u Danskoj, što ovu sjevernu zemlju rangira kao najpristupačniju državu u Evropi za kupovinu kuće ili stana, podaci su MMF-a, servisa za cijene nekretnina Numbeo i TradingEconomics-a, otkrili su BestBrokersi.

Istovremeno, Danska je rangirana kao najskuplja zemlja u EU u 2023. (cijene roba i usluga bile su 43% iznad prosjeka EU, prema Eurostatu) sa godišnjim prosječnim zaradama na sedmom mjestu u Evropi.

“Budući da cijene i prihodi značajno variraju od zemlje do zemlje, tim u BestBrokersu odlučio je da ispita tržište nekretnina kroz koliko mjeseci plata je potrebno za kupovinu kuće u raznim evropskim zemljama”, navodi se u njihovom izvještaju.

Rangiranje pristupačnosti zasniva se na podacima koji ispituju cijene nekretnina, prosječni neto mjesečni prihod, inflaciju i “realne” hipotekarne kamatne stope, odnosno hipotekarne stope prilagođene inflaciji, u 62 zemlje svijeta.

Gdje bi u Evropi trebalo najduže da se štedi za svoj dom?

Prema ovom izvještaju, Irska i Švedska su druga i treća najpristupačnija zemlja u Evropi, sa 123 odnosno 129 neto plata, što je dovoljno za kupovinu kuće od 100 kvadratnih metara. To je ekvivalentno otprilike 10 godina godišnjih plata.

Međutim, postoji mala začkoljica, a to je da je ova računica čisto teoretska. To znači da se ne računaju troškovi za hranu, smještaj, brigu o djeci ili bilo šta drugo što bi osoba mogla zatrebati ili poželjeti.

Najniži rang u Evropi zauzele su Češka i Slovačka. U Slovačkoj, prosječna kuća od 100 kvadratnih metara košta 297 puta više od prosječne plate, koja bi se mogla zaraditi tokom skoro 25 godina. Ako neko može da uštedi polovinu svoje neto plate, i dalje će trebati 50 godina provedenih energično štedeći da bi posjedovao kuću za porodicu.

Realne hipotekarne kamate u Evropi za treći kvartal 2024

Jedan od ključnih podataka za analizu cijena kuća i pristupačnosti bio je upoređivanje stvarnih hipoteka u svakoj zemlji. Studija je koristila podatke o hipotekarnim stopama i projektovanim stopama inflacije za treći kvartal 2024. kako bi saznala o “stvarnim” hipotekarnim stopama za treći kvartal 2024. godine u različitim zemljama.

“Prava hipotekarna kamatna stopa odražava stvarnu cijenu sredstava za zajmoprimca i stvarni prinos zajmodavca”, navodi se u izvještaju.

Prema izvještaju, najviša realna hipotekarna kamatna stopa je u Rusiji, gdje je u julu 2024. okončan hipotekarni program koji je podržan od strane države.

Prema izvještaju, očekuje se da će nominalna stopa na hipoteku biti oko 20,3% u trećem kvartalu 2024. Oni su to prilagodili sa projektovanom inflacijom od 8%, što je rezultiralo prognozom da će realna stopa na hipoteku iznositi 12,3% u periodu jul-septembar 2024.

Na osnovu ove računice, ostale evropske zemlje sa visokim realnim hipotekarnim stopama uključuju Letoniju sa 6,65% i Poljsku sa 5,1%. U Njemačkoj stopa iznosi 1,85%, au Velikoj Britaniji 1,77%. U sljedećim najvećim evropskim ekonomijama, stopa je oko 1%, kao što su Francuska (1,13%), Italija (0,99%) i Holandija (0,96%).

Negativne realne hipotekarne stope u Belgiji (-0,52%) i Švedskoj (-1,21%), na primjer: “Ne sugerišite da tamošnji kupci na kraju ne bi plaćali kamatu na svoju hipoteku; prije toga, to pokazuje da je stvarni (u odnosu na nominalni) trošak pozajmljivanja mogao pasti”, navodi se u studiji.

Koliko mjesečnih plata košta kuća od 100 kvadratnih metara širom svijeta?

Najpristupačnija zemlja na svijetu za kupovinu kuće u odnosu na plate je Južna Afrika, gdje je ljudima potrebna 71 prosječna plata da bi posjedovali nekretninu od 100 kvadratnih metara.

Sjedinjene Države zauzele su drugo mjesto na ovoj rang listi. Međutim, cijene nekretnina dosta variraju od jedne savezne države do druge. Izvještaj je otkrio da je u SAD ljudima potrebno 76 prosječnih mjesečnih plata da bi kupili dom. Ovo je ekvivalentno otprilike šest godina godišnjih plata.

Na dnu ljestvice nalazi se Nepal, sa 684 plate potrebne za kupovinu kuće, a odmah iza njega Turska, gdje je taj broj 631 , što je ekvivalent zarade tokom 52,5 godina.

  • Odricanje od odgovornosti: Informacije u ovom tekstu ne predstavljaju finansijski savjet, uvijek izvršite vlastito istraživanje kako biste bili sigurni da će vaše odluke biti ispravne za vaše specifične okolnosti. Ako se oslanjate na informacije na ovoj stranici, onda to činite u potpunosti na vlastitu odgovornost.