Apple store, iPhone
Ilustracija (Foto: Laurenz Heymann, Unsplash)

Irska otkrila kako će potrošiti 14 milijardi dolara Appleovog poreza

Podijeli

Irska vlada u utorak je objavila kako namjerava da potroši 13 milijardi eura na ime Appleovih zaostalih poreza – neočekivani dobitak za koji se Dablin zapravo nekoliko godina borio da izbjegne.

U velikom predizbornom govoru o budžetu, irski ministar finansija Jack Chambers rekao je da je nedavna presuda najvišeg evropskog suda zemlji priskrbila jednokratni prihod “koji ima kapacitet transformacije”.

Chambers je rekao da će budući ekonomski rezultati Irske zavisiti od toga kako će infrastrukturni program zemlje biti prioritetizovan i isporučen tokom sljedeće decenije, dodajući da je “imperativ”, a ne korišćenje novčane injekcije “za svakodnevne izdatke ili za sužavanje poreske osnovice.”

“Ova vlada smatra da bi te prihode trebalo da iskoristimo za rješavanje poznatih izazova s kojima se suočavamo u stambenoj, energetskoj, vodnoj i saobraćajnoj infrastrukturi”, rekao je Chambers.

Nenadani prihod

Njegovi komentari dolaze tri sedmice nakon što je Evropski sud pravde (ECJ) presudio protiv Applea zbog njegovih poreskih afera u Irskoj. Značajna odluka, za koju je sud rekao da je konačna, kaže da Apple mora Irskoj platiti milijarde eura zaostalih poreza.

Presudu ECJ-a pozdravili su zagovornici poreske pravde, kao i šefica Unije za tržišnu konkurenciju u odlasku Margrethe Vestager, koja je presudu opisala kao “veliku pobjedu” za evropske građane.

Apple je tada rekao da je razočaran ovom odlukom, dok je irska vlada izjavila da je njen stav uvijek bio da “ne daje povlašćeni poreski tretman nijednoj kompanoiji ili poreskom obvezniku”.

Irsko ministarstvo financija u utorak je predvidjelo da će prihod od poreza ove godine iznositi 105,7 milijardi eura, što je povećanje od 13,6 milijardi eura u odnosu na prethodnu procjenu, prvenstveno podstaknuto primicima od poreza na dobit i prihodima od odluke ECJ-a.

Poreska oaza EU

Irska, koja služi kao Appleova baza u EU, ima jednu od najnižih stopa poreza na dobit u bloku od 27 zemalja.

Godinama je ta mala država članica EU-a tvrdila da proizvođač iPhonea ne bi trebalo da državi vrati neplaćene poreze. Osporila je slučaj zbog straha da bi to moglo ugroziti sposobnost zemlje da privuče ulaganja od kompanija koje žele da ograniče svoje poreze na zarade u inostranstvu.

Međutim, presuda ECJ-a od 10. septembra potvrdila je odluku Evropske komisije iz 2016. da je država odobrila američkom tehnološkom behemotu “nezakonitu pomoć koju Irska mora naplatiti”.

Irska, koja mora održati opšte izbore najkasnije u martu iduće godine, trenutno je u neuobičajenom položaju budžetskog suficita od nekoliko milijardi eura, djelimično zbog velikih primitaka od poreza na dobit.

Dablinska komora, lobistička grupa koja predstavlja više od 1.000 preduzeća u glavnom gradu Irske, rekla je da pozdravlja obavezu ulaganja prihoda od odluke ECJ-a o “osnovnim infrastrukturnim pitanjima”.

Izvor:SEEbiz/Investitor