EU bez 5 milijardi eura poreza zbog poreskih rupa koje koriste Google i Facebook

Podijeli

Zemlje Evropske unije su potencijalno izgubile do 5,4 milijarde eura poreskih prihoda od 2013. do 2015. godine zbog poreskih rupa koje su koristili Google i Facebook, pokazuje izvještaj izvjestioca Evropskog parlamenta zaduženog za izradu predloga poreske reforme.

Digitalne multinacionalne kompanije “svode na minimum ukupne poreske obaveze u Evropskoj uniji preusmjeravanjem svih prihoda u zemlje članice s niskim poreskim stopama, poput Irske i Luksemburga”, stoji u izvještaju Paula Tanga, člana socijalističke grupacije u Evropskom parlamentu, prenosi HINA.

U fokusu su izvještaji društvene mreže Facebook i pretraživača Google jer te dvije američke kompanije većinu prihoda ostvarenih u Evropskoj uniji knjiže u Irskoj, zemlji s niskom stopom poreza na dobit.

Zahvaljujući tome plaćaju daleko manje poreze u EU nego u drugim dijelovima svijeta.

Izvan Evropske unije Google plaća devet odsto poreza na ostvarene prihode, a u Uniji samo 0,82 odsto, stoji u izvještaju.

“Facebookovi porezi iskazani udjelom u prihodima knjiženima izvan EU iznose između 28 i 34 odsto, dok su u EU veoma niski i iznose između 0,03 i 0,1 posto”, dodaje se u izvještaju.

Zbog toga su zemlje EU – uz izuzetak Irske – od 2013. do 2015. godine izgubile procijenjenih između 5,1 i 5,4 milijarde eura poreskih prihoda, zaključak je izvještaja.

Izvjestikac Tang trebalo bi da kroz Evropski parlament ‘progurati’ predlog poreske reforme, takozvanu zajedničku korporativnu poresku osnovicu koja bi trebala uskladiti poreske olakšice na dobit kompanija među zemljama EU.

Prema njegovom pripremljenom amandmanu, multinacionalne kompanije plaćale bi porez u zemljama EU u kojima njihove digitalne platforme generišu godišnje prihode od namanje pet miliona eura.

Prema postojećim propisima, internetske kompanije plaćaju poreze samo u onim zemljama u kojima su fizički prisutne i registrovane, bez obzira na to gdje ostvaruju dobit.

Tangov amandman sličan je predlogu estonskog predsjedništva EU o kojem na skorom sastanku u Tallinnu raspravljaju i ministri finansija EU.

Da su zemlje članice odlučile umjesto dobiti oporezivati prihode digitalnih kompanija, kao što sada predlaže Francuska uz podršku Njemačke, Italije i Španije, to bi im u razdoblju od 2013. do 2015. uz poresku stopu od pet odsto donijelo prihode od četiri milijarde eura u slučaju Googlea i Facebooka, procjenjuje se u izvještaju.

Amazon bi takođe prema tom predlogu morao plaćati poreze. Trenutno njegovo evropsko sjedište je u Luksemburgu, što znači da je u periodu od 2013. do 2015. uglavnom bio oslobođen obaveze plaćanja poreza jer nije poslovao s dobiti, stoji u izvještaju.