London
Ilustracija (Pixabay)

U kojim evropskim prijestonicama su najveće kirije?

Podijeli

Prosječne kirije u Londonu dostigle su rekordnu tromjesečnu vrijednost od 2.694 funti (3.220 eura) mjesečno, što je povećanje od 2,5 odsto u odnosu na prošlu godinu, pokazao je novi izvještaj.

Podaci britanskog portala o nekretninama Rightmove zasnovani su na analizi više od pola miliona nekretnina oglašenih za iznajmljivanje na web stranici kompanije između jula i septembra 2024.

Kalkulacija prosječne cijene se zasniva na traženim zakupninama za sve nekretnine, od kreveta i jednosobnih stanova do višesobnih kuća.

Uzimajući ove varijable u obzir, London je i dalje jedno od najskupljih mjesta za život, a rente su veće od onih u uporedivim evropskim zemljama.

Rightmove je izračunao da je prosječna kirija za poželjnija područja u unutrašnjosti Londona zapanjujućih 3.175 funti (3.795 eura), dok su cijene van Londona bile skromnijih 2.341 funti (2.797 eura).

Direktor Rightmove-ovog sektora za nekretnine Tim Bannister rekao je za Euronews Business da su zapanjujuće visoke rente u Londonu rezultat brojnih ekonomskih faktora.

“Mnogi iznajmljivači se suočavaju sa višim troškovima u obliku hipotekarnih stopa, održavanja i usklađenosti sa propisima. Povećanje prosječnih oglašenih zakupnina takođe odražava izazove s kojima se iznajmljivači suočavaju, jer se od njih traži da plaćaju više na tržištu koje je i dalje vrlo konkurentno , uprkos određenim poboljšanjima u opskrbi. Kako se približavamo jesenjem budžetu, mnogi iznajmljivači procjenjuju svoju budućnost na tržištu, a neki će možda odlučiti da izađu s tržišta zbog pritisaka s kojima se suočavaju”, rekao je.

Kakve su rente u Londonu u poređenju sa evropskim rivalima?

Njemačka kompanija za analizu podataka Statista ispitala je troškove iznajmljivanja 23 vodeća evropska grada za prvi kvartal ove godine kako bi odredila najskuplja mjesta za iznajmljivanje.

Gradovi uključujući Milano, Pariz, Amsterdam, Berlin, Lisabon, Helsinki, Atinu i Rim (ali ne i London) analizirani su kako bi se utvrdilo koliko bi koštalo iznajmljivanje jednosobnog namještenog stana.

Nakon što su procijenili brojke, istraživači Statista identifikovali su Amsterdam kao najskuplji poštanski broj za iznajmljivanje jednosobne kuće.

Sa kirijama koje prelaze 2.275 eura mjesečno, holandska prijestonica, iako skuplja od svojih kontinentalnih susjeda, bio je skoro 1.000 eura mjesečno jeftiniji od Londona.

Gradovi visoke kulture i romantike među najskupljima

Nakon Amsterdama, Rim i Pariz su bili najskuplja mjesta za iznajmljivanje među ispitanim nacijama. Iznajmljivači bi morali da izdvajaju 2.000 eura mesečno za život u Vječnom gradu, dok će oni koji žele da krenu stopama “Emili u Parizu” morati da obezbijede 1.862 eura mjesečno da bi se družili sa pariskim modnim ikonama.

Holandski gradovi Roterdam, Utreht i Hag našli su se među 10 najskupljih mjesta za iznajmljivanje stana. Roterdam, sa troškovima od 1.795 eura mesečno, bio je na četvrtom mjestu na listi, a odmah iza njega je Hag na petoj poziciji sa mjesečnim zakupom od 1.790 eura.

Minhen je postavio Utrecht na šestu poziciju, a cijena najma njemačkog grada od 1.770 eura je nadmašila mjesečnu naknadu njegovog holandskog rivala od 1.746 eura.

Istorijski italijanski gradovi Bolonja i Firenca zauzeli su 11. i 12. poziciju, sa kirijama od 1.600 eura mjesečno, isto kao i Prag.

Madrid i Berlin bili su znatno jeftiniji od Londona i Amsterdama, a rente u španskom gradu u prosjeku su iznosile 1.494 eura, a u glavnom gradu Njemačke 1.500 eura.

Gradovi sa najpovoljnijim cijenama koštaju oko 1.000 eura

Budimpešta, Atina i Torino bili su najpovoljnija mjesta za iznajmljivanje među 23 anketirana grada. Budimpešta je preuzela titulu za najjeftinije kirije, sa mjesečnim naknadama koje su bile ispod praga od 1.000 eura.

Iznajmljivači u Mađarskoj bi morali da se odvoje od 950 eura mjesečno da bi živjeli u glavnom gradu zemlje.

U Atini, glavnom gradu Grčke na obalama Mediterana, iznajmljivačima je potrebno 1.000 eura za život u jednosobnom namještenom stanu mjesečno, dok italijanski Torino ne zaostaje mnogo, sa prosječnom zakupninom od 1.100 eura.