Slovenija uspješno smanjuje nezaposlenost

Podijeli

Mjerama iz područja aktivne politike zapošljavanja, Slovenija će ove i iduće godine namijeniti 189 miliona eura, od čega 108 miliona čine sredstva Evropskog socijalnog fonda, objavilo je u slovenačko ministarstvo za rad i socijalnu politiku.

Cilj mjera aktivne politike zapošljavanja je da se ove i iduće godine na tržište rada uključi skoro 55.000 osoba, kazala je na konferenciji za novinare ministrica za rad i socijalnu politiku Anja Kopač Mrak a prenosi HINA.

U Sloveniji je na zavodima za zapošljavanje trenutno prijavljeno skoro 85.000 nezaposlenih osoba, što je 14,6 odsto manje nego prije godinu dana, a posebno podsticajni su podaci o padu nezaposlenosti među mladima, jer ih je na zavodima za zapošljavanje sada 22 odsto manje nego lani, istakla je ministrica Kopač Mrak.

Ministarstvo je za iduću godinu predvidjelo i četiri nove mjere aktivnog zapošljavanja putem podsticaja i subvencija poslodavcima.

Mjere su usmjerene na nekoliko teže zapošljivih ciljnih skupina: na nezaposlene koji su stariji od 55 godina i na osobe smanjenih radnih sposobnosti, a subvencioniraće se i zapošljavanje mladih s visokoškolskom spremom u nevladinim organizacijama.