Google je nedavno kažnjen sa 2,4 milijarde eura, a mogao bi opet…

Podijeli

Google je zloupotrijebio dominantnu poziciju na tržištu pretraživača, favorizirajući vlastitu uslugu poređenja cijena Google shopping na štetu konkurencije.

Google je dostavio detaljne planove o ukidanju povlašćene pozicije usluge poređenja cijena i o njenom usklađivanju s evropskim propisima o ravnopravnoj tržišnoj utakmici, saopštio je evropski regulator.

Glasnogovornica Evropske komisije potvrdila je da su od Googlea primili informacije o mjerama usklađivanja sa zahtjevom Komisije o ukidanju povlašćene pozicije usluge ‘Google Shopping’ u odnosu na konkurenciju.

Brisel nije objavio Google-ove predloge niti to, prema službenim planovima, namjeravaju učiniti, saznaje informativni portal specijalizovan za vijesti iz tehnološke industrije TechCrunch a prenosi Poslovni dnevnik.

EK je u junu odredio Google-u novčanu kaznu od rekordne 2,42 milijarde eura, odredivši im rok do 29. avgusta u ponoć da im dostave detaljne planove za ukidanje povlašćene pozicije usluge poređenja cijena u odnosu na odgovarajuće usluge konkurencije.

“Google je zloupotrijebio dominantnu poziciju na tržištu pretraživača, favorizujući vlastitu uslugu poređenja cijena ‘Google shopping’ na štetu konkurencije”, izjavila je tom prilikom komesarka za tržišnu konkurenciju EK Margret Vestager.

Istraga Evropske komisije pokazala je da je Google sistematski isticao svoju uslugu pri objavi rezultata pretraživanja, stavljajući je na sam vrh liste rezultata, odnosno, blizu vrha te liste.

Konkurentske usluge poređenja cijena stavljali su na niža mjesta popisa rezultata pretraživanja, čiji se poredak bazirao na Googleovim generičkim algoritmima pretraživanja.

Comments are closed.