EasyJet podržava razvoj aviona na električne baterije

Podijeli

Britanska niskobudžetna aviokompanija EasyJet objavila je da podržava planove o razvoju komercijalnih putničkih aviona pokretanih na električne baterije umjesto na konvencionalne avionske motore, pišu britanski mediji.

Ta kompanija želi da takvi avioni prevoze putnike na njihovim kratkim dionicama po mogućnosti u roku od 10 do 20 godina.

Prototip će razviti nova američka kompanija Wright Electric, koja je već izgradila letjelicu na električni pogon, sa dva sjedišta. Novi i veći avion će imati doseg od oko 540 kilometara, objavile su kompanije.

EasyJet je istakao da bi time bili u mogućnosti da pokriju popularne dionice kao što su iz Londona za Pariz, Brisel, Amsterdam, Keln, Glazgov i Edinburg.

Mogućnost učestvovanja EasyJeta u ovakvom projektu prvi put je otkrivena u martu ove godine, navodi BBC.

Izvršna direktorica kompanije Carolyn McCall kazala je da je sada uvjerena da će takav avion, s potencijalnih 220 putnika, na kraju i poletjeti.

“S Wright Electricom dijelimo cilj i ambiciju za razvoj avio-industrije koja je u većoj mjeri posvećena održivom razvoju. Kao što je slučaj i u automobilskoj industriji, avio-industrija će se u većoj mjeri okretati električnoj tehnologiji u cilju smanjenja uticaja na životnu sredinu”, kazala je McCall.

Hina