BDP Srbije ojačao 5,4 odsto u prvoj polovini godine

Podijeli

Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u 2016. godini iznosio je u tekućim cijenama oko 4,261 milijardi dinara i za 5,4 odsto je veći nego prethodne godine, dok je realni rast, računat u stalnim cijenama, bio 2,8 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Posmatrano po djelatnostima, u 2016. godini najznačajnije učešće u BDP-u u tekućim cijenama imali su prerađivačka industrija (15,6 odsto), trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila (10,1 odsto), poslovanje nekretninama (8,6 odsto) i poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (6,5odsto).

U upotrebi BDP-a učešće izdataka za ličnu potrošnju domaćinstava bilo je 71,4 odsto, izdataka za finalnu potrošnju države 16 odsto, bruto investicija u osnovne fondove 17,7 odsto, izvoza robe i usluga 50 odsto i uvoza robe i usluga 57,5 odsto.

Po djelatnostima, u 2016. godini računato u stalnim cijenama u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva ostvaren je rast bruto dodate vrijednosti od 8,1 odsto, sektoru prerađivačke industrije 2,2 odsto, sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila 3 odsto, sektoru informisanja i komunikacija 5,8 odsto i u sektoru snabdijevanja električnom energijom, gasom i parom 6,3odsto.

Realni pad bruto dodate vrijednosti zabilježen je u sektoru rudarstva od 3,7 odsto.

Posmatrano s rashodne strane, najveći realni rast imali su izvoz robe i usluga od 12 odsto i uvoz robe i usluga od 9 odsto.

Bruto investicije u osnovne fondove imale su realni rast od 5,1 odsto, a izdaci za finalnu potrošnju rast od 1,2 odsto, od čega je realni rast izdataka za ličnu potrošnju sektora domaćinstava 0,8 odsto.

Izdaci za ličnu potrošnju države imali su realni rast od 2,4 odsto, a izdaci za kolektivnu potrošnju 2 odsto, navodi se u saopštenju.