BG metro voziće i iznad zemlje

Prva linija beogradskog metroa, koja je predviđena na dionici od Makiškog polja do Ade Huje, gradiće se mahom u plitkim tunelima ali i iznad zemlje.

Duboke podzemne trase nalaziće se samo u centru grada, kao i ispod Banovog i Julinog brda, stoji u Master planu razvoja saobraćajne infrastrukture Beograda koji su prošle nedjelje usvojili odbornici Skupštine grada, i to bez obzira na to da li će biti izgrađena 2023. kako su najavljivali čelnici prijestonice, ili tek 2027. kako stoji u Master planu.

Komisija za sprovođenje ovog saobraćajnog plana, kao i konsultant, rukovodili su se cijenom izgradnje (znatno jeftinije ako nema dubokih tunela, a radove bi mogle da izvode i domaće firme), a s obzirom na postojeće željezničke koridore dio budućeg nezavisnog metro sistema mogao bi da koristi i površinske dionice. Ti pravci su postojeća pruga pored Sajma, pruga od Luke Beograd, preko Dunav stanice do Ade Huje i dio željezničke infrasrtrukture u Makišu.

Trase prve dvije linije metroa

Svrha prve linije metroa, kako stoji u Master planu, nije samo da rastereti autobuse i tramvaje i da pruži komfornije putovanje već da bude i osnova za budući razvoj neizgrađenih djelova grada ili pretvaranja industrijskih zona u komercijalne centre. To su: Luka Beograd, Jugopetrol-Hipodrom, Staro sajmište, blokovi 18 i 26, Ada Huja i Makiško polje. Bez uvođenja efikasnog šinskog sistema te zone teško da bi mogle da se transformišu u atraktivne djelove grada.

Pri analizi budućih linija metroa uzeta je u obzir i veza sa BG vozom. Naime, sa presijedanjem putnika iz sistema u sistem dobija se i mnogo veća iskorišćenost kapaciteta, jer se tako stvara mreža povezanih linija. Tako će BG voz, zapravo, preuzeti ulogu metroa i on je određen kao jedan od nosilaca javnog prevoza. U dokumentu Skupštine grada navodi se da BG voz do sada nije razmatran na takav način, a njegov potencijal je veliki jer koristi već izgrađenu infrastrukturu Beogradskog željezničkog čvora, u koju je sedamdesetih i osamdesetih godina uložen ogroman novac.

Tunel ispod centra grada, podzemna stanica Vukov spomenik, prolaz kroz buduću glavnu železničku stanicu, ali i efikasna veza sa Rakovicom, Novim Beogradom, Zemunom i Batajnicom uz planiranu izgradnju linije do aerodroma omogućavaju brz razvoj BG voza uz ne tako velika ulaganja. Ako se uzme u obzir da država gradi glavnu željezničku stanicu, a „Infrastruktura željeznica Srbije“ zadužena je i za obnovu kolosjeka do Resnika i Stare Pazove, preostaje još samo dogovor sa „Srbija vozom“ oko nabavke novih savremenih vozova.

USTANIČKA – ZEMUN DO 2033.

Prema Master planu koji je prezentovan početkom jula ove godine, prva linija metroa bi povezala Makiško polje i Adu Huju, a dio do Pančevačkog mosta trebalo bi da bude gotov 2027. Druga linija predviđena je na relaciji Ustanička – Zemun, a rok je 2033.

TREĆA LINIJA DO VOŽDOVCA

U analizi se navodi da bi „prilikom izrade planova trebalo uzimati u obzir i dalji period, kada će se stvoriti uslovi za uvođenje treće linije metroa, od novoizgrađenih djelova Voždovca, preko Autokomande i Prokopa, do centra grada“.

Blic

oktobar 4, 2017 at 4:24 pm