oil platform, nafta, petrol
Ilustracija (Foto: David Thielen, Unsplash)

Cijene nafte rastu drugi dan uzastopno

Podijeli

Cijene nafte danas su blago porasle drugi dan zaredom nakon što najnoviji razvoj događaja u Izraelu i na palestinskim područjima sugeriše da nema skorog prekida vatre na vidiku i da će se napetosti u regionu nastaviti.

Barel teksaške nafte od 159 litara za isporuku u junu koštao je jutros po srednjeevropskom vremenu 78,568 dolara, 20 centi više nego u ponedjeljak. Julske terminske cijene sjevernomorske nafte Brent porasle su 22 centa na 83,65 dolara po barelu.

Nakon što su cijene nafte prošle sedmice lagano pale usred prvih znakova popuštanja napetosti na Bliskom istoku u svjetlu pregovora o prekidu vatre u Gazi, slika je sada puno manje jasna.

Palestinski islamistički pokret Hamas prihvatio je predlog posrednika o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca, ali ga je Izrael odbio. Ratni kabinet židovske države odlučio je da nastavi s vojnom operacijom u gradu Rafa na jugu Gaze, gdje se pred izraelskim granatiranjem sklonilo više od milion izbjeglica sa sjevera palestinske enklave, prenio je SEEbiz.