solar plant, solarna elektrana
Ilustracija (Foto: Michael Förtsch, Unsplash)

Italija zabranjuje solarne panele na poljoprivrednom zemljištu

Podijeli

Italijanska vlada usvojila je predlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, objavili su ministri, ali će dati zeleno svjetlo za gradnju fotonaponskih sistema iznad polja i vinograda.

Odluka je donijeta u sklopu paketa mjera za zaštitu poljoprivrede i ribarstva, javio je SEEbiz.

“Okončali smo praksu nekontrolisane instalacije fotonaponskih panela na tlu”, rekao je na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida.

Zabrana, po riječima ministra poljoprivrede, neće obuhvatiti “agronaponske projekte”, koji predviđaju postavljanje solarnih panela iznad polja i vinograda, na zemljištu s dvojnom namjenom proizvodnje struje u razdoblju jake Sunčeve svjetlosti i uzgoja poljoprivrednih kultura.

Ministar energetike Đilberto Piketo Fratin u početku se, po riječima vladinih zvaničnika, protivio zabrani, da bi nakon sjednice novinarima rekao da nove mjere neće ugroziti vladin cilj o instalaciji oko 38 gigavata fotonaponskih postrojenja do 2030.

Vladin paket sada moraju odobriti oba doma parlamenta.

Poljoprivredni lobiji već dugo traže da se ograniči postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, upozoravajući da je takva praksa nespojiva s uzgojem poljoprivrednih kultura. Udruženja za zaštitu životne sredine optužile su pak vladu da potkopava zelene ciljeve koje je dogovorila s partnerima iz Grupe G7.

Italija se prošle sedmice zajedno s partnerima u Grupi G7 obavezala da će utrostručiti instalirane kapacitete za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora do 2030. i postupno ugasiti termoelektrane na ugalj u prvoj polovini sljedeće decenije.

Prošle godine instalirala je gotovo šest gigavata (GW) kapaciteta obnovljive energije, uglavnom malih solarnih elektrana.