Boris Beker duguje 61 milion eura

Podijeli

Na vrlo niske grane pao je jedan od najpopularnijih njemačkih sportista svih vremena.

Nakon što je prije tri i po mjeseca proglasio lični bankrot jer nije bio kreditno sposoban da vraća pozajmljeni novac privatnoj banci Arbuthnot Latham, ovih dana je izašlo na vidjelo koliko zapravo legendarni teniski as Boris Beker duguje svojim kreditorima, odnosno povjeriocima.

Nevjerovatan je iznos koji spominje njemački magazin “Bunte”. Očito je da su svi dosad spominjani iznosi bili zapravo samo vrh ledenog brijega jer šesterostruki osvajač Grand Slam turnira duguje čak 61 milion eura.

Zbog toga je upravo u toku rasprodaja Bekerove imovine, a i njegovi trofeji biće prodavani na aukcijama, prenosi Večernji list.

Oduzeli mu i četiri ručna sata

Jedan od trofeja uz koje je najviše sentimentalno vezan sigurno je pobjednički pehar iz Vimbldona osvojen 1985. godine. Beker je te godine, sa samo 17 godina, postao najmlađi pobjednik najpopularnijeg teniskog turnira.

Tu aukciju vodiće aukcijska kuća Wyles Hardy & Co. koja vrši procjenu svih Bekerovih trofeja, pri čemu je slavni teniser zamoljen da ništa od toga ne dira, kako u svom londonskom domu tako i u majčinoj kući u Njemačkoj.

No, nijesu trofeji jedino što će na bubanj pa su Bekeru već oduzeta četiri skupocjena sata vrijedna 41.700 eura.

U takav finansijski horor Bekera su odvele neke promašene investicije, ali i život na visokoj nozi. Osim toga, skupo ga je stajao i njegov prilično turbulentni ljubavni život. Svojoj prvoj supruzi Barbari morao je najprije da isplati 2,5 miliona dolara ugovorenih predbračnim ugovorom, a potom joj je prepustio i 14,4 miliona dolara nagodbe kao i stan na ekskluzivnom ostrvu Fisher i starateljstvo nad sinovima Eliasom i Noahom.