Standard & Poor’s najavio mogućnost snižavanja rejtinga Katalonije

Podijeli

Međunarodna agencija za rejtinge Standard & Poor’s (S&P) objavila je da razmatra mogućnost smanjenja rejtinga Katalonije u iduća tri mjeseca zbog eskalacije napetosti u odnosima s Madridom nakon referenduma o nezavisnosti.

“S&P je rejtinge autonomne pokrajine Katalonije stavio na razmatranje, uz negativne izglede. Politički sukob katalonske vlade sa centralnom vladom u Madridu eskalirao je nakon referenduma 1. oktobra o nezavisnosti pokrajine”, dodaje se u saopštenju S&P-a, prenose agencije.

U agenciji smatraju da postoji rizik da bi eskalacija mogla naštetiti koordinaciji i komunikaciji između dvije vlade, koje su ključne kako bi Katalonija bila u stanju servisirati dugove u potpunosti i na vrijeme.

Zbog toga će razmatriti važeće katalonske rejtinge “B2B/B” radi eventualnog sniženja a očekuju da će postupak privesti do kraja godine.

U najvećoj političkoj krizi u više decenija Katalonija je u nedjelju održala referendum o nezavisnosti uprkos zabrani vlade u Madridu.

Slike policijskog nasilja prema nenaoružanim Kataloncima koji su izašli na referendum izazvale su veliku zabrinutost širom svijeta, podsjeća AFP.