Juventus ostvario profit, Milan u finansijskim problemima

Podijeli

Italijanski fudbalski velikan Juventus ostvario je 42 miliona eura profita, dok je bivši sedmorostruki prvak Evrope, Milan, čini se, u novim finansijskim problemima.

Juventusov predsjednik Andrea Anjeli je na skupštini akcionara kazao kako je torinska ‘Stara dama’ u protekloj finansijskoj godina zaradila 411,5 miliona eura pri čemu je ostvarila dobit od 42,6 miliona eura.

“Prošle sezone smo osvojili skudeto i ušli u finale Lige šampiona. Naš cilj je nastaviti na istom nivou. Želimo da osvojimo sedmi uzastopni naslov što nije uspjelo niti jednom italijanskom klubu,” kazao je Anjeli.

Juventusov predsjednik se posebno zahvalio šestorici igrača koji su osvojili šest ‘skudeta’ u nizu, a to su Gigi Buffon, Stephan Lichtsteiner, Giorgio Chiellini, Andrea Barzagli, Claudio Marchisio i Leonardo Bonucci.

“Petorica su još ovdje (Bonucci je preselio u Milan) i nadam se da će se i ove sezone radovati,” dodao je on.

Anjeli je najavio da će se Juventus zalagati za smanjenje klubova u Serie A sa 20 na 18 klubova, za modernizaciju stadiona, ali i reformu Primavere, lige igrača od 15 do 19 godina.

“Trenutno u Serie A imamo 20 klubova, što je previše. Moramo smanjiti ligu za dva kluba. Potrebna su nam i ulaganja u infrastrukturu. Nijesmo zadovoljni niti s ugovorom o TV pravima. Trenutna situacija s italijanskim radiotelevizijskim emisijama ne ispunjavaju nas s povjerenjem. Posljednjih godina prihodi lige su porasli sa 12,8 milijardi eura na 18,5 milijardi eura zbog toga nam treba nova preraspodjela,” smatra čelnik Juventusa.

I dok je situacija u najtrofejnijem italijanskom klubu idilična, u taboru najuspješnijeg italijanskog kluba u evropskim takmičenjima pojavili su se novi problemi.

Bivši vlasnik Milana Silvio Berluskoni tvrdi kako su “Rossoneri” u finansijskim problemima premda su u aprilu ove godine dobili nove vlasnike.

Berluskoni je nakon više mjeseci pregovora prodao klub kompaniji Rossoneri Sport Investment Luxembourg iza koje stoji kineski tajkun Li Yonghong. Klub je prodat za 750 miliona eura, a Kinezi su uz podršku američkog fonda Elliott Management uložili oko 200 miliona eura na pojačanja.

“Klub je u finansijskim problemima i brine me šutnja gospodina Lija. Ukoliko Milan nastavi s lošim rezultatima postoji mogućnost da fond Elliott na proljeće preuzme klub. Ali pravi problem će biti ukoliko se Milan ne plasira u Ligu šampiona. Klub će tada biti u minusu većem od 100 miliona eura,” kazao je Berlusconi.

Usprkos velikim ulaganjima, Milan ove sezone ne bilježi očekivane rezultate. Trenutno se nalazi na 11. mjestu sa 13 bodova, 12 manje od lider Napolija, te devet manje od četvrtog mjesta koje vodi u kvalifikacije Lige šampiona.

Hina