Crnogorskoj poljoprivredi dostupno 39 miliona eura iz evropskih fondova

Podijeli

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, potpisao je Finansijski sporazum o podršci za poljoprivredu i ruralni razvoj “Ipard II”. Time će Crna Gora dobiti 39 miliona eura za ovu oblast.

Sprovođenje “Ipard II” programa će uključiti i privatni i nacionalni doprinos, čime će njegov ukupni iznos biti 86,8 miliona eura. Očekuje se da, tokom sedmogodišnjeg perioda, poljoprivredni proizvođači osiguraju 35,7 miliona eura, dok je iz nacionalnog budžeta potrebno obezbijediti 12 miliona eura.

Pejović je istakao da će ova sredstva osigurati dalji rad na unapređenju efikasnosti tržišta hrane, primjeni standarda Evropske unije u relevantnim oblastima, pripremi za sprovođenje agro-ekoloških mjera i izradu lokalnih razvojnih studija.

“Program će doprinijeti povećanju konkurentnosti crnogorskih poljoprivrednika kroz postepeno usklađivanje s pravilima, standardima i praksama EU u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja”, kazao je Pejović.

On smatra da se na ovaj način, Crna Gora i poljoprivredni proizvođači, pripremaju za korištenje sredstava iz fondova EU koji će CG postati dostupni članstvom u EU.
 
Cdm