Kurs dinara istopio javni dug Srbije

Podijeli

Od kraja 2015. do sada, odnosno kraja septembra ove godine, udio javnog duga u BDP-u je smanjen za 10 procentnih poena.

Jačanje dinara prema euru doprinijelo je da BDP, koji se inače pravi u dinarima, kada se preračuna u eure, po kursu od 118 dinara za euro ispadne veći nego ranije kada je euro bio 120 ili 122 dinara.

Efekat jačanja eura prema dolaru jeste to što javni dug Srbije, odnosno ona trećina u dolarima, kada se preračuna u eure, ispadne manja nego što je bila. Tako je skoro isključivo zaslugom kursnih razlika Srbija ostvarila fantastično smanjenje javnog duga u odnosu na BDP, što je i glavna mjera zaduženosti jedne države.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić iznio je podatak da javni dug Srbije sada iznosi 62,7 odsto BDP, dok je kada je postao premijer iznosio 76,5 odsto, piše Danas.

A to je svega dva odsto kada se izrazi u procentu BDP-a, pošto se procjenjuje da će na kraju godine BDP iznositi 37,5 milijardi eura. Kako je dakle moguće da udio duga u BDP-u padne za 10 odsto, a da taj dug bude samo za dva odsto BDP-a manji? 

Za početak, treba reći da je skoro u cjelosti smanjenje javnog duga (koji sada iznosi 24,1 milijardu eura) za 800 miliona eura posljedica promjene deviznih kurseva odnosno jačanja eura prema dolaru i jačanja dinara prema obje ove valute. 

U posljednjih godinu dana dinar je nominalno ojačao prema euru za četiri odsto i prema dolaru za čak 14,8 odsto. Realno, aprecijacija je još veća s obzirom na to da je inflacija u Srbiji bila veća nego u EU ili SAD.