Bitcoin potonuo 20 odsto

Podijeli

Bitcoin je pao čak 20 odsto zbog širenja strahovanja o daljnjim ograničenjima tržišta nakon najave Južne Koreje da će zabraniti trgovinu kriptovalutama.

Bitcoin, kao najveća digitalna valuta pao je prvo 14 posto, odnosno na 11.940 dolara u utorak prijepodne u Londonu, što je najniža vrijednost od kraja decembra, pokazuju kompozitne cijene agencije Bloomberg, prenose agencije.

Poslijepodne je taj pad ublažen na oko deset odsto.

Pad bitcoina podstakao je masovnu prodaju drugih kriptovaluta. Ripple je izgubio čak 33 odsto vrijednosti, a ethereum 24 odsto prije nego što su povratili nešto od tih gubitaka, navodi Bloomberg.

Trgovci širom svijeta pokušavaju da utvrde kada ili kako će tržišna regulatorna tijela obuzdati industriju koja je decentralizovana i dobija veliki dio svoje vrijednosti od anonimnih investitora.

Mnoge tvrdnje da digitalne valute predstavljaju mjehur izazvalo je njihovu masovnu prodaju tokom prošle godine, nakon čega je opet uslijedio oporavak.

U Južnoj Koreji zatvaranje trgovine kriptovalutama je i dalje opcija, rekao je ministar finansija Kim Dong-jeon u intervjuu za radio TBS. On je dodao da o tim mjerama ministri prvo trebaju “ozbiljno” razgovarati.