Kompanije užurbano prilagođavaju kvalitet proizvoda za cijelu Evropu, kako bi izbjegle kazne EU

Nutella (jyllands-posten.dk)

Evropska komisija potvrdila je da su neke multinacionalne kompanije krenule u proces izjednačavanja kvaliteta svojih proizvoda kako bi preduhitrile skore zakonske promjene, a među njima se ističu Hip (HIPP), Ferero (Ferrero) i Balsen (Bahlsen).

Hip se na to obavezao nakon što su objavljeni rezultati istraživanja hrvatske europoslanice Biljane Borzan i Hrvatske agencije za hranu koji su pokazali da je testirana dječja hrana u Hrvatskoj manje zdrava od one u Njemačkoj, objavljeno je iz njenog kabineta, prenosi N1.“Komisija je navela i da se Ferero obvezao da izjednači kvalitet Nutele u svim zemljama. Nakon mog istraživanja, Ferero se izjasnio da je kvalitet Nutele viši samo u Njemačkoj, a u svim ostalim državama članicama jednak. Sada su ušli u proces snižavanja kvaliteta Nutele u Njemačkoj kako se ne bi doveli u situaciju da opet budu prozvani u istraživanjima.”

Zvanično to objašnjavaju promjenama u lancu snabdijevanja hranom, ali potrošači u Njemačkoj su odmah to povezali s problemom dvostrukog kvaliteta i izuzetno su nezadovoljni, kazala je Borzan koja je nedavno imenovana za izaslanicu Evropskog parlamenta za različit kvalitet hrane.

Istraživanje poslanice je upoređivanjem hrvatske i njemačke Nutele utvrdilo da proizvod iz Hrvatske sadrži surutku u prahu i manji procenat obranog mlijeka u prahu, dok proizvod iz Njemačke sadrži samo obrano mlijeko u prahu. Ustanovljena je i razlika u boji, konzistenciji, mirisu i ukusu proizvoda, nastavlja se u saopštenju.

“Komisija je takođe navela Balsen, njemačku kompaniju koja proizvodi vafle i keks, koji su se obvezali da će u svim svojim proizvodima koji se zovu ‘keksi s maslacem’ koristiti isključivo maslac, a ne kao do sada.”

„Očito je da su neki proizvođači mudro odlučili da preduhitre promjene na kojima radimo u Evropskom parlamentu. Pozivam i druge proizvođače da se uključe, a posebno one kojima smo u Hrvatskoj našli najveće razlike poput proizvođača viršli Vudi ili deterdženta Arijel“, dodala je Borzan.

februar 5, 2018 at 9:02 am